Διεθνής Τύπος: Τελεσίγραφο προς Ελλάδα – Iστορικές ευθύνες της Γερμανίας.

Financial Times: “Αντίστροφη μέτρηση για το τελεσίγραφο

“Εντεκα το πρωί, στις Βρυξέλλες, οι καμπάνες των εκκλησιών σήμαναν εκπνοή διορίας για την Ελλάδα” γράφει ο Πήτερ Σπήγκελ.”Εαν οι πιστωτές δεν πείστηκαν από το ελληνικό σχέδιο, πάνε με το δικό τους στους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία ήδη ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν έχει πλέον χρόνο να παρουσιάσει όποια άλλη εναλλακτική“, σύμφωνα πάντα με τους F.T. Νωρίτερα, σε άλλο άρθρο των F.T., o καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Μαρκ Μαζάουερ, τόνιζε ότι “η τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, ένωσε  ΔΝΤ και Κομισιόν παρά τις διαφορές που είχαν μεταξύ τους και πλέον οδηγούν την Ελλάδα στον ίδιο καταστροφικό δρόμο όπως πριν, χωρίς να δίνουν σημασία στην υψηλή ανεργία“.  Στο ίδιο δημοσίευμα των F.T προβλέπειται πάντως ότι “θα μείνουν στο περιθώριο όσοι εντός του Σύριζα, τάσσονται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή“.

Bloomberg:” Υπάρχει ακόμη ελπίδα…

Εαν δεν διαπιστώσουμε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία  αναχωρεί προς το…αεροδρόμιο των Βρυξελλών,θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε για συμφωνία“, επιμένει από το πρακτορείο Bloomberg o Χανς Νίκολς.

Guardian:  “Πέταξαν το σχέδιο Τσίπρα στα μούτρα του

Για τελεσίγραφο μέχρι την Κυριακή προς την Ελλάδα, συμφωνεί η βρετανική εφημερίδα, κι αν δεν υπάρξει  συμβιβασμός επανέρχεται αυτόματα το σενάριο έκτακτων μέτρων ελέγχου εκροών από τις ελληνικές τράπεζες, όπως τονίζει στην εφημερίδα ο David Mackie της Jp Morgan.

Κατά τον αρθρογράφο της Guardian Larry Elliot : “Η Αθήνα δεν θα έπρεπε να νιώθει έκπληξη για τον τρόπο που αντέδρασαν οι δανειστές, δεδομένου ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της χώρας πρέπει να περιλαμβάνουν κατά 80% μέτρα για μειώσεις δαπανών και μόλις κατά 20% μέτρα για φόρους“.

Suddeutsche Zeitung:  “Η Γερμανία ξεχνά την ιστορική της ευθύνη

Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ο Σταϊνμάιερ, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung, συμπεριφέρνονται σαν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα να αφορούν μόνο χρήματα, μόνο το παρόν, μόνο το ζήτημα πόσο υψηλός πρέπει να είναι ο ΦΠΑ στα ελληνικά ξενοδοχεία. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται  για την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη. Το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας κατέστη εφικτό μόνο επειδή άλλες χώρες διέγραψαν τα χρέη της. Όταν σήμερα η Γερμανία λέει ότι δεν υπάρχει νομική βάση στο αίτημα της Ελλάδας για πολεμικές αποζημιώσεις βασίζεται πρώτον στη Συνθήκη Δύο Συν Τέσσερα και δεύτερον στη διαγραφή του χρέους του 1953. Νομικά λοιπόν, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η σκληρή στάση της γερμανικής  κυβέρνησης δεν είναι πλέον πειστική: ούτε για τις επανορθώσεις, ούτε για το κούρεμα του χρέους. Αντίθετα, προσθέτει η Suddeutsche Zeitung, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα πρέπει αυτές τις ημέρες να θυμηθούν τη στάση των πιστωτών της Γερμανίας πριν από 62 χρόνια.

Βασανιστική η αναζήτηση για έναν συμβιβασμό“, τιτλοφορείται η Handelsblatt, η οποία επισημαίνει ότι προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών κρατών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος