Για την ισχυρή πίεση που δέχτηκε στη Σύνοδο Κορυφής, τη σκληρή διαπραγμάτευση, τη συμφωνία αλλά και για όλες τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ΕΡΤ-1 και στους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι έγινε αποδέκτης της εκδικητικής στάσης των εταίρων και ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ήταν προϊόν πίεσης εκ μέρους ισχυρών κρατών, σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, κατά την οποία του τέθηκε το δίλλημα ή συμφωνία με αυτούς τους όρους, ή άτακτη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ.

«Το αρχικό τελεσίγραφο μας έδινε 18 δισ για πέντε μήνες ζωής και μετά νέο μνημόνιο. Προσπάθησα με δύναμη ψυχής να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα», τόνισε ο Πρωθυπουργός για να σημειώσει ότι ναι μεν με τη συμφωνία προωθούνται σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μεσοπρόθεσμα, ανοίγει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ προβλέπει αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, και ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος μέσω της ανακεφαλαιοποίησης με 25 δισ. ευρώ.

Με τη συμφωνία τόνισε ο Πρωθυπουργός δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις, αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και αντικαθίσταται το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το 2020.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική τύπου Plan B, εξηγώντας ότι ταυτίζεται με το σχέδιο που προτείνει ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε για συναινετική έξοδο από το ευρώ. Με δεδομένο ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, αυτό θα σήμαινε τη δραματική υποτίμησή του και κατά συνέπεια η Ελλάδα θα ήταν αναγκασμένη και πάλι να μπει σε μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε ότι αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες του για λάθη και παραλείψεις και για την υπογραφή του σε ένα κείμενο που, όπως είπε, δεν πιστεύει, γιατί πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μια καταστροφή.

Χαρακτήρισε τη νύχτα της Συνόδου ως κακή για την Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, δεν ήταν μια νύχτα που θα τη θυμούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες ως μία που έγιναν βήματα προς τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ. Αναφερόμενος στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η στάση της κυβέρνησης και η λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού σημείωσε πως «δεν τιμά τις ευρωπαϊκές παραδόσεις» και πως η πολιτική ηγεμονία στην Ευρώπη δεν μπορεί να στηρίζεται σε εκβιασμούς.
«Έχουμε ρίξει βαθιά τον σπόρο της αξιοπρέπειας και θα ριζώσει στην Ευρώπη«, τόνισε.

Τόνισε δε με έμφαση ότι δεν είπε ψέμματα στον ελληνικό λαό ότι πρόκειται για κάποιο success story, σημειώνοντας ότι παρά τη σκληρή συμφωνία η χώρα ξεφεύγει από το Grexit, και μπορεί πλέον να υλοποιήσει το πολιτικό του σχέδιο σε βάθος τετραετίας.

Σε σχέση με τις εσωκομματικές αντιδράσεις είπε ότι προτεραιότητα του είναι η εξασφάλιση του προγράμματος καθώς «μέχρι την υπογραφή τίποτα δεν είναι σίγουρο» και μετά τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως δεν είναι στην κουλτούρα του οι διαγραφές.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟ του ενιαία, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ασφάλεια της ιδεολογικής καθαρότητας σε κρίσιμες στιγμές δεν νοείται. Σημείωσε ότι ο καθένας θα πάρει τελικά τις ευθύνες του, ενώ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τη στάση συγκεκριμένων προσώπων.

Ερωτηθείς για τον Γιάνη Βαρουφάκη είπε ότι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, είπε ο πρωθυπουργός , διότι «εκτιμώ τον έντιμο χαρακτήρα του. Μπορεί να έκανε λάθη αλλά τα λάθη τα χρεώνομαι εγώ» είπε ο Πρωθυπουργός. Αναγνωρίζοντας ότι έδωσε μια ιδιαίτερη δυναμική στη διαπραγμάτευση, προσθέτοντας το ότι κάποιος είναι εξαιρετικός οικονομολόγος και ικανός δεν σημαίνει ότι κάνει και για πολιτικός.

Δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση με την δική του παρουσία στη θέση του πρωθυπουργού, τόνισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε εξαιρετική τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας ότι είναι από τελείως διαφορετικές και ιδεολογικές αφετηρίες έχουν σφυρηλατήσει πολύ στενή σχέση και πως στις δύσκολες στιγμές έχει σταθεί πολύ στις προσπάθειές του.

Prime Minister Alexis Tsipras’ interview on ERT in english interpretation

Μοιράσου το άρθρο: