Με τη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος, αρνήσεων και περιθωριοποίησης ενός μεγάλο μέρους συμπολιτών μας, που δεν είχαν το δικαίωμα να συμβιώσουν με τον σύντροφό τους απολαμβάνοντας στοιχειώδη δικαιώματα και είχε οδηγήσει την Ελλάδα και σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως για τη σημερινή ημέρα δεν αρμόζουν πανηγυρισμοί αλλά συγγνώμη στους πολίτες που μέχρι σήμερα στερούνταν ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνουν άλλοι πολίτες σε χώρες με προηγμένα νομικά καθεστώτα – και ιδίως το δικαίωμα «να σταθούν ισότιμα στον ανθρώπινο πόνο απέναντι στο νόμο». Η θεσμοθέτηση του συμφώνου, «θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια, ίσως εδώ και μήνες, όσον αφορά την κυβέρνησή μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η Βουλή, κλείνει ο κύκλος της οπισθοδρόμησης και της ντροπής, έστω και καθυστερημένα που οδήγησε σε καταδίκες τη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.

«Είναι μια σημαντική μέρα για αυτό που θα ψηφίσει η Βουλή μας με ευρεία πλειοψηφία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την υπεράσπιση της ισοτιμίας και ισονομίας, απέναντι στο νόμο για όλους τους πολίτες. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού στους ανθρώπους που επέλεξαν να πορευτούν το δικό τους δρόμο, να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στη ζωή και το θάνατο, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρόσθεσε:

«Κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ανοίγει ο κύκλος της ισονομίας και της προστατευόμενης ισότητας, ανεξάρτητου φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για δέσμευση της κυβέρνησης που υλοποιείται, σημειώνοντας ότι «το ευχάριστο είναι ότι σε αντιδιαστολή αυτών που κήρυτταν το φόβο και την μισαλλοδοξία, η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με το κράτος δικαίου τις αρχές της ισότητας, δεν είναι τόσο φοβική, μίζερη, όπως κάποιοι την παρουσιάζουν».

«Είναι μεγάλο κέρδος, είναι μια ιστορική παρακαταθήκη των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτή η αρχή θέλουμε να καθοδηγεί την κυβέρνηση και να ορίζει τις επιλογές μας σε όλα τα πεδία, σε κάθε έκφραση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας. Κάνουμε όμως ένα βήμα και κάθε βήμα, αφήνει ίχνη και συντεταγμένες. Παράγει αποτελέσματα, βελτιώνει τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί θα τις αλλάξουμε και θα δικαιώσουμε τους αγώνες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Είναι μια πραγματική τομή που επιχειρούμε να σηματοδοτεί τη νέα εποχή, για τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε».

«Θα συνεχίσουμε με διαρκή αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και ρατσισμού. Ο αγώνας αυτός χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών ομάδων, χρειάζεται εγρήγορση και πολιτικό θάρρος, για να μην επιτρέψουμε στο σκοτάδι να κερδίσει, αλλά να κερδίσει η δημοκρατία», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το Ποτάμι

Την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια εισηγήθηκε από την Ολομέλεια ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας, με αιχμή το «αποσπασματικό νομοσχέδιο» για το Σύμφωνο Συμβίωσης, την κυβέρνηση για ατολμία.

theodorakisΑπευθυνόμενος στους συντηρητικούς πολίτες είπε πως δεν πρέπει να φοβούνται διότι «το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων δεν απειλεί την οικογένειά τους, δεν απειλεί την πατρίδα και κανείς δεν κινδυνεύει από τον σεβασμό της πραγματικότητας. Από το αντίθετο κινδυνεύουμε. Από την υποκρισία και την καταπίεση. Ας πάψουμε λοιπόν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Να πάψουν οι ομοφυλόφιλοι να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις άρα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα» υπογράμμισε.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως η κυβέρνηση επιβεβαιώνει σε καθημερινή βάση τον κυβερνητικό της εταίρο, που είπε πως θα μάθει τον κ. Τσίπρα να γράφει με το δεξί, αφού σε ζητήματα δικαιωμάτων των πολιτών (φυλακισμένοι, ΑΜΕΑ, Ρομά) δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και σε υποθέσεις (όπως η καύση νεκρών, η υπόθεση Ρίχτερ) ή τηρεί σιγή ή αποδεικνύεται τόσο συντηρητική, όσο και οι προηγούμενες.

««Η ευημερία και η πρόοδος μιας κοινωνίας δεν κρίνεται μόνο από τον πλούτο που παράγει, αλλά από τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι πολίτες της και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες της» τόνισε, δηλώνοντας πως «το Ποτάμι – το προοδευτικό Κίνημα της χώρας- δεν θα συμβιβασθεί. Θα συγκρουσθεί με τις συντηρητικές πολιτικές, με την υποκριτική ηθική, με τα στερεότυπα που κρατούν γονατισμένη την κοινωνία μας στο παρελθόν».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε, εξάλλου, για «ντροπή» ορισμένων μητροπολιτών «που συμπεριφέρονται ως κήρυκες μίσους» και υπενθύμισε τη δήλωση ενός από αυτούς που είπε: «Αγαπάτε αλλήλους εκτός αν είναι πόρνες, γκέι ή εβραίοι».
«Το κράτος και η Εκκλησία δεν έχουν καμία θέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ένωση Κεντρώων

Για νομοσχέδιο που έγινε αντικείμενο «έξαλλων αντιπαραθέσεων» από πτέρυγες της Βουλής «που δεν έχουν τίποτα να πουν» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά την τοποθέτησή του για το Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ολομέλεια.

leventisΟ Β. Λεβέντης, επέκρινε τις ανάρμοστες εκφράσεις που ακούστηκαν για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ δήλωσε ότι στενοχωρήθηκε από την στάση που τήρησαν ορισμένοι ιεράρχες οι οποίοι «ζουν τον Μεσαίωνά τους».

Τάχθηκε υπέρ του σημερινού νομοθετήματος επισημαίνοντας ότι λύνει αστικά προβλήματα Ελλήνων πολιτών και αφού τόνισε ότι πρέπει ο σύντροφος σε ένα ομόφυλο ζευγάρι να λαμβάνει την σύνταξη ή το σπίτι του άλλου όταν εκείνος αποδημήσει, εξέφρασε την απορία «αυτό γιατί δεν μπορεί να το καταλάβει η Εκκλησία».

Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφερόμενος στο θέμα της υιοθεσίας παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια, σημείωσε ότι η κοινωνία δεν είναι ώριμη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ψηφιστεί σήμερα η τεκνοθεσία.

 

Σχετική είδηση: Με αντιρρήσεις από ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ η ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης (vid)

Μοιράσου το άρθρο: