Αλ. Τσίπρας: Οι χώρες υποδοχής δεν είναι αποθήκες ανθρωπίνων ψυχών (vid)

Τα οξυμένα προβλήματα από τη ραγδαία αύξηση εισροής προσφύγων και μεταναστών, ειδικά στον νησιωτικό χώρο, εξετάστηκαν στην ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι διεθνές.

«Αντιμετώπιση με βάση την αρχή της αλληλεγγύης»

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις, εξαιτίας της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των προσφύγων, ιδίως της Συρίας, καθώς οι χώρες αυτές αποτελούν πεδία στρατιωτικών επιχειρήσεων και της παρέμβασης της Δύσης, είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ το πρόβλημα καλούνται να το λύσουν οι χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, “έχουμε ζητήσει να υιοθετηθεί η αρχή του διαμερισμού της ευθύνης”, και ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην εθελοντική βάση αντιμετώπισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είπε, όψιμα μέλη της Ένωσης αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης, μια αρχή που δεν μπορεί να είναι α λα καρτ.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε, όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, μαζί με την Ιταλία ως τις δύο ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα κονδυλίων και παροχή ειδικών τεχνικών ομάδων και μέσων και να υπάρξει και ειδική μέριμνα για μετεγκατάσταση συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει έκτακτα κονδύλια από την ΕΕ και αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά την σύσκεψη:

  • Διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων -με στόχο την ταχύτερα δυνατή αποφόρτιση των νησιών και την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής-, ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης, δυνατότητα της ταχύτερα δυνατής μετακίνησης από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα,
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για την άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής, με στόχο την άμεση αξιοποίηση σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ασφάλεια των συνόρων και την ένταξη προσφύγων στον κοινωνικό χώρο,
  • Να προχωρήσουμε σε όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες  για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα στην ΕΕ και στον ΟΗΕ, να ενισχυθεί η συνεργασία με όμορες χώρες, και ειδικά την Τουρκία,
  • Κινητοποίηση των υφιστάμενων κυβερνητικών δομών και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της εθελοντικής προσφοράς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, βρέθηκε αξιοπρεπής χώρος μετεγκατάστασης των προσφύγων, από το Πεδίο του Άρεως σε περιοχή όχι μακριά από την Αθήνα, όπου θα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υποδομές ρεύματος, ύδρευσης κλπ.

Στη σύσκεψη, εκτός της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, μετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Σχετική είδηση: Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για το μεταναστευτικό – Άμεση ανάγκη βοήθειας από την ΕΕ (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος