Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ.Τσίπρας ζήτησε από τον κ.Παυλόπουλο να προχωρήσει στον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, ούτε οικουμενικής που θα διενεργήσει τις εκλογές.


Στο διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως ο δύσκολος κύκλος της συμφωνίας έφθασε στο τέλος του και αισθάνεται την ανάγκη να θέσει στη κρίση του λαού όσα έπραξε, με τη συνείδησή του ήσυχη, σημειώνοντας ότι ο λαός με την ψήφο του θα αποφασίσει ποιος και πώς μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στον δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που ανοίγεται. Είμαι περήφανος για τη μάχη που έδωσα, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως ο λαός πρέπει να κρίνει ποιος θα διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους και ποιος θα εφαρμόσει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις.
Ο κ.Τσίπρας δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να είναι η 20η Σεπτεμβρίου.

Στο πεδίο της αντιπολίτευσης.
Η ΝΔ θα λάβει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, λέγοντας πως οι εκλογές θα έχουν ευρύτερο κόστος και πιθανόν να μας οδηγήσουν σε ένα νέο μνημόνιο. Ο κ.Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και δραπετεύει από τα προβλήματα.

Ο κ.Τσίπρας είχε λύσεις μέσω των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να σταθεροποιηθεί η παραπαίουσα οικονομία, σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και χαρακτήρισε τραγική επιλογή για τη χώρα τις εκλογές.

Οι ΑΝΕΛ θα παραμείνουμε οι εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, ανέφερε ο Πάνος Καμμένος και γνωστοποίησε πως συμφώνησε με τον πρωθυπουργό να προχωρήσουν σε ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη των εκλογών για να δυναμώσει το μήνυμα της αντίστασης ενάντια στα επαίσχυντα μνημόνια, για μία πραγματική εναλλακτική διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού, δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ.Τσίπρας για άλλη μία φορά γίνεται δραπέτης της ευθύνης, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας πως το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ θα συγκρουστεί με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και με όλες τις εκδοχές του αριστερού λαϊκισμού.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις θα συζητηθούν αύριο το μεσημέρι στις 2 σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, η Αριστερή Πλατφόρμα προανήγγειλε τη δημιουργία κόμματος, λέγοντας ότι θα συμβάλλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού αντιμνημονιακού, προοδευτικού και δημοκρατικού μετώπου, ώστε να επιβάλλει την ακύρωση των μνημονίων.

Μοιράσου το άρθρο: