Επιταχύνεται η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου – Δεν αναγνωρίζεται η Τουρκία ως «ασφαλής τρίτη χώρα»

Με τη διαδικασία του επείγοντος κατατίθεται πιθανότατα αύριο στη Βουλή, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και τα οποία απαιτούν νομικές διευθετήσεις.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη Γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ).
Όσο για την υφιστάμενη Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου, αυτή μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τι διευκρινίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας

Στο νομοσχέδιο προωθείται επίσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου η διαδικασία να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του την Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Star, η αίτηση ασύλου θα εξετάζεται εντός μίας εβδομάδας, ενώ σε διάστημα άλλης μίας εβδομάδας θα εξετάζεται και η προσφυγή του αιτούντα. Ο κ. Βίτσας παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τη στελέχωση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών για το Άσυλο, που όμως θα λυθεί με το νομοσχέδιο.

Που θα ιδρυθούν περιφερειακά γραφεία και αυτοτελή κλιμάκια

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η Υπηρεσία Ασύλου θα έχει πλέον περιφερειακά γραφεία και αυτοτελή κλιμάκια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Ρόδο, ενώ σε κάποιες περιοχές θα μπορούν να γίνουν περισσότερα από ένα γραφεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Η Υπηρεσία Ασύλου θα στελεχωθεί από δημόσιους υπαλλήλους που θα μεταταχθούν, θα μεταφερθούν ή θα αποσπαστούν από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ ή από πρόσωπα που θα προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Προσλήψεις -κατά παρέκκλιση- εποχιακού προσωπικού

Εξάλλου, για τις γενικότερες ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος θα υπάρχει πρόβλεψη για την κατά παρέκκλιση πρόσληψη εποχιακού προσωπικού.
Με το νομοσχέδιο γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στη χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες αυτής (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013).
Επιπλέον, στο νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει η νομοθετική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας, ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Τα κριτήρια για τη διεθνή προστασία που θα εφαρμόζονται είναι αυτά που προβλέπει η Οδηγία.

Επίσης συστήνεται Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης με στόχο την εφαρμογή των πολιτικών ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι περίπου 20.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, αριθμό που τον χαρακτήρισε «εύκολα διαχειρίσιμο για τη χώρα».

Όλγα Γεροβασίλη: Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη την Τρίτη, το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας, θα ενσωματώνει κοινοτική οδηγία για το καθεστώς διεθνούς προστασίας και την παροχή ασύλου και θα ρυθμίζει ζητήματα για την κάλυψη αναγκών σε προσωπικό.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό της για τις 30.000 θέσεις φιλοξενίας. Στην Ειδομένη ξεκίνησε η εθελοντική απομάκρυνση προσφύγων και στόχος είναι να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για να πειστούν για την απομάκρυνσή τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος