Εξαμερής συνάντηση με συμμετοχή της Ελλάδας – Συμφωνία για διατήρηση της συνεργασίας στα σύνορα των Βαλκανίων (vid)

Συνέχιση της τρέχουσας πρακτικής συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων συμφωνήθηκε μεταξύ της ολλανδικής Προεδρίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Σλοβενίας, Κροατίας και Ελλάδας στο πλαίσιο εξαμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση των «6» διαβάστηκε κατά την έναρξη του δείπνου των 28 από τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ενώ συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί η κατάσταση στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις αρχές Μαρτίου.

Στόχος της, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα συμφόρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη που αφορά.
Κυβερνητικοί κύκλοι αποτιμούαν πολύ θετικά την εν λόγω εξέλιξη, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας από την ελληνική πλευρά, με στόχο όχι τη σύγκρουση αλλά την συνεννόηση.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η προσοχή τώρα στρέφεται στην Τουρκία έτσι ώστε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρχουν απτά αποτελέσματα, μέσα και από τη συμβολή του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν δεσμευτεί για τη διατήρηση του status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον διαβεβαίωσαν πως η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει για το προσφυγικό. Η Αθήνα εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου συμπεριλαμβάνονται και οι τέσσερις προτάσεις της για το φλέγον θέμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος