“Φιλίες” στα social media (aud)

Είναι οι φιλίες στα social media πραγματικές; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό για τους εφήβους να έχουν όσο πιο πολλούς γίνεται “φίλους” στο Facebook; Tο Διαδίκτυο, και ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι ορίζουν τη φιλία και την επικοινωνία με τους συνομήλικούς τους.

Για τους εφήβους σήμερα, οι φιλίες συνάπτονται σε περιοχές πέρα από τη σχολική τάξη ή τη γειτονιά τους.

Tο Διαδίκτυο παίζει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στις φιλίες που δημιουργούν τα παιδιά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νεαρής προσωπικότητας, προσφέροντας μια πλατφόρμα όπου οι έφηβοι μπορούν να κτίσουν σχέσεις, να θεμελιώσουν την ανεξαρτησία τους, να ενισχύσουν την ταυτότητά τους και να γίνουν μέρος μιας κοινότητας, η οποία δεν περιορίζεται απαραίτητα στον κύκλο τους στον πραγματικό κόσμο.

Για τη φιλία στα social media μίλησε στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας “Κάτι που μας αφορά” (01/08/2015) η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης και Υπεύθυνη του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού, Άρια Χριστοπούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημονικών μελετών, τα μικρότερης ηλικίας παιδιά συνδέονται online κυρίως για να παίξουν παιχνίδια, δηλαδή για να κάνουν κάτι μόνα τους, ενώ η χρήση του skype για να μιλούν με τους ήδη υπάρχοντες φίλους τους φαίνεται να κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων, από την άλλη, επικοινωνεί καθημερινά μέσα από social media με φίλους. Μάλιστα, οι έφηβοι διατηρούν “φίλους” που δεν συνάντησαν ποτέ… H φύση, λοιπόν, των φιλικών σχέσεων διαφοροποιείται στους εφήβους, αφού το 1/3 και πλέον δηλώνει ότι έχει τουλάχιστον μια φορά επικοινωνήσει στο Facebook με κάποιον φίλο τον οποίο δεν έχει συναντήσει ποτέ στην πραγματική ζωή.

Είσαι παιδί ή έφηβος; Προστατέψου στο Διαδίκτυο

  • Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (στο facebook, myspace, friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι “φίλοι” σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου.
  • Μην δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου.
  • Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα.
  • Μην δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου.
  • Μην κάνεις “φίλους” άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά.
  • Μην συναντάς άτομα που έχεις “γνωρίσει” στο Διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου.
  • Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο Διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

Είστε γονείς; Προστατέψτε το παιδί σας στο Διαδίκτυο

  • Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω Διαδικτύου.
  • Σκόπιμο είναι να φροντίσετε ώστε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε Ίντερνετ καφέ.
  • Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το “βρει” ο παιδόφιλος μόνο του.
  • Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των “αγαπημένων” και του “ιστορικού περιήγησης” του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.

Παρενόχληση, εκφοβισμός, εξαπάτηση στο Διαδίκτυο. Και τώρα τι;

“Φιλίες” στα social media (aud)
Οι Φιλίες στα social media κρύβουν κινδύνους αν δεν γνωρίζεις

Για αναφορές περιστατικών διαδικτυακής παρενόχλησης – παιδοφιλίας ή παιδικής πορνογραφίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

σ.σ.: Οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία ελέγχεται από εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, προκειμένου να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος