Εικόνα χάους στην Ειδομένη – Στην αναμονή εκατοντάδες πρόσφυγες στον Πειραιά (vid)

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί 10.000 πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι αρχές των Σκοπίων στο τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, με την ανάπτυξη αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν νέα απόπειρα παραβίασης.

Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των προσφυγικών ροών συμφώνησαν οι αστυνομικοί διοικητές της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ και της Αυστρίας, σε νέα συνάντηση που είχαν την Τρίτη, στο Βελιγράδι. Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της σερβικής αστυνομίας Βλάντιμιρ Ρέμπιτς, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ – όπως είπε – δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση η Ελλάδα και η Γερμανία.

Την ίδια ώρα στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από 2.800 πρόσφυγες συνεχίζουν να παραμένουν εκεί περιμένοντας να ακούσουν ένα καλό νέο, ελπίζοντας πως τα σύνορα θα ανοίξουν. Μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να φθάσουν στο λιμάνι ακόμη δύο πλοία με πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου.

Εν τω μεταξύ, από το μεσημέρι της Τρίτης και για το επόμενο 48ωρο, οι ταξιδιωτικές εταιρείες δεν εκδίδουν εισιτήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες, σε εφαρμογή απόφασης του υπουργείου Ναυτιλίας για την καθυστέρηση της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της Ελλάδας. Δεδομένης της υπουργικής απόφασης αναμένεται να ταξιδέψουν σήμερα και τις επόμενες μέρες, μόνο όσοι έχουν εκδώσει ήδη εισιτήριο και οι οποίοι, έως την αναχώρησή τους, διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και είναι κυρίως Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες.
Με το πλοίο «Αριάδνη» που θα αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη στις 8 το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσουν για Πειραιά 515 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ από Μυτιλήνη επίσης για το αυριανό βραδινό δρομολόγιο του πλοίου «Blue Star 1» για Πειραιά έχουν εκδοθεί εισιτήρια σε 325 πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι θα επιβιβασθούν στα παραπάνω πλοία από το λιμάνι της Χίου.

Εξάλλου, από την Τετάρτη 2 Μαρτίου θα ξεκινήσει η λειτουργία ιατρείου στο χώρο του ΟΛΠ προκειμένου να υπάρξει ιατρική φροντίδα στους μετανάστες και πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. Η λειτουργία του ιατρείου θα είναι σε σταθερή βάση και ωράριο από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και έχει ήδη στελεχωθεί με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδιάτρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Στην πλατεία Βικτωρίας η εικόνα διαμορφώνεται ανάλογα με τις αφίξεις των πλοίων στον Πειραιά. Κατά την διάρκεια της ημέρας πολλοί αναζητούν εκεί συνδέσμους. Οδηγούνται στα δίχτυα διακινητών για να φύγουν από την Ελλάδα. Ειδικά οι αποκλεισμένοι από τους Σκοπιανούς Αφγανοί.
Τη νύχτα σε σκηνές αλλά και στα παγκάκια, μένουν περίπου 400 άνθρωποι.

Στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον, οι εργασίες για το κέντρο προσφύγων σταμάτησαν, καθώς όπως αναφέρθηκε ο χώρος είναι ακατάλληλος. Ο στρατός, που είχε αναλάβει την προετοιμασία του κέντρου υποδοχής, απέσυρε τις υποδομές που είχε εγκαταστήσει και καθάρισε τον χώρο.

Τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου για το προσφυγικό στην Κεντρική Μακεδονία ζήτησε από την κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα το απόγευμα της Τρίτης στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας το συντονιστικό κέντρο θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θα είναι ολιγομελές για να μπορούν να λαμβάνονται οι αποφάσεις γρήγορα”. Στο όργανο αυτό θα συμμετέχει το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η αστυνομία και ο στρατός και εκπρόσωποι φορέων.

Στην Καβάλα δημιουργήθηκαν δύο άτυπα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, όπου 150 άνθρωποι βρήκαν στέγη και φαγητό στο εκθεσιακό κέντρο στην Νέα Καρβάλη και στο κλειστό γυμναστήριο Ελευθερούπολης. Οι υπάλληλοι του Δήμου Καβάλας και οι δεκάδες εθελοντές υποδέχθηκαν με θέρμη τους νέους πρόσφυγες και τους πρόσφεραν κάθε δυνατή βοήθεια ώστε να βελτιωθεί η παραμονή τους στην Καβάλα. Ο δήμος πάντως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς χωρίς την υποστήριξη της πολιτείας υπάρχει πιθανότητα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Στο Καστελόριζο ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά τα ξημερώματα της Τρίτης, σε αποθήκη 50 τετραγωνικών μέτρων όπου φυλασσόταν υλικό για τους πρόσφυγες. Παρά τις προσπάθειες για κατάσβεση, το κτίριο παραδόθηκε στις φλόγες και καταστράφηκαν εντελώς, ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, δηλαδή όλα όσα είχαν συγκεντρωθεί από τους Έλληνες ακρίτες για τους πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων διαβεβαιώνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δεν εγκυμονούν πρόβλημα για την δημόσια υγεία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1- ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Αγώνας δρόμου για τους πρόσφυγες – Δραματική κατάσταση και κλειστά σύνορα στην Ειδομένη – Εκκλήσεις για φάρμακα, τρόφιμα και ρουχισμό (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος