Ιστορίες του Κρασιού της Δράμας

Η Δράμα κουβαλάει μια οινική ιστορία χιλιάδων ετών και τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην οινική συνείδηση του κόσμου ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες οινοπαραγωγικές περιοχές. Εδώ θα συναντήσουμε μεγάλα και εντυπωσιακά οινοποιεία, αρμονικές εκτάσεις με αμπέλια σε έκταση περίπου 5.000 στρεμμάτων και βέβαια ορισμένα από τα πιο εμβληματικά Ελληνικά κρασιά.

Το κλίμα θεωρείται ημι-ηπειρωτικό και με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται το καλοκαίρι από τους 19 μέχρι τους 32 βαθμούς Κελσίου, έχει όλες τις προδιαγραφές για κρασιά ποιότητας. Αποτελεί όμως μία από τις λίγες περιοχές που ενώ παράγει εντυπωσιακά κρασιά, δεν έχει αναδείξει κάποια τοπική ποικιλία. Οι κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot και Syrah στα κόκκινα και το Sauvignon Blanc και το Semillon στα λευκά αποδίδουν πολύ καλά στο μικροκλίμα της περιοχής και στα εννέα οινοποιεία της ζώνης δημιουργούνται ιδιαίτερα κρασιά. Μαζί τους βέβαια και οι ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και το Αγιωργίτικο που συμμετέχουν σε πολλά blend. Στις νέες φυτεύσεις που γίνονται, οι οινοποιοί πειραματίζονται κυρίως με Ξινόμαυρο, Βιδιανό και Μαυρούδι.

Ιστορίες του Κρασιού της Δράμας

Η Δράμα είναι τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού του Διονύσου, μιας από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Τα εφτά από τα εννέα οινοποιεία είναι επισκέψιμα και μάλιστα μία φορά το χρόνο στο τέλος Μαΐου οργανώνεται από την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια η «Δραμοινογνωσία». Ένα πλέγμα εκδηλώσεων με επίκεντρο το κρασί με τα κτήματα να ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους επισκέπτες. Στόχος των οινοποιών είναι να ενισχυθεί το όνομα της Δράμας, τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά κρασιού. Στο τραπέζι των συζητήσεων πρόσφατα  κατατέθηκε και η πρόταση για τη δημιουργία μίας ζώνης ΠΟΠ στην περιοχή.

Το ert.gr παρουσιάζει μία σύντομη περιήγηση στους αμπελώνες και στα οινοποιεία της περιοχής, που έγινε με τη βοήθεια και την υποστήριξη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας.

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ιδρύθηκε το 1992, μετά την διακοπή της κοινής πορείας των αδερφών Λαζαρίδη στο χώρο του κρασιού. Είναι ένα από τα εμβληματικά Κτήματα του ελληνικού χώρου με ετικέτες που έχουν αφήσει ιστορία στο κρασί. Από τα 100 στρέμματα που φυτεύτηκαν στην αρχή, έχουν φτάσει σήμερα στα 2.300 και συνεχίζουν. Ένα από τα τελευταία κομμάτια του αμπελώνα βρίσκεται στο Κατάφυτο Νευροκοπίου, όπου πειραματίζονται με τη Μαλαγουζιά και τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και αφήνουν μεγάλες προσδοκίες. Τα αμπέλια αυτά είναι σε μια από τις πιο ψυχρές ίσως αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Το Κτήμα παράγει τρεις βασικές οικογένειες κρασιών. Η πρώτη σειρά είναι ο “Αμέθυστος”, ακολουθούν τα Chateau Julia και τέλος τα Domaine Costa Lazaridi.

Το οινοποιείο καταλαμβάνει έκταση  που αγγίζει τα 15.000 τ.μ. και περιλαμβάνει ένα πρότυπο αρχιτεκτονικά βιομηχανικό κτίριο με μοναδικά συστήματα οινοποίησης, αποστακτήριο, υπόγειες κάβες παλαίωσης και χώρους υποδοχής. Φυσικά είναι επισκέψιμο για τους οινόφιλους και μάλιστα η ξενάγηση είναι στην ουσία ένα ταξίδι στην οινοποιητική παράδοση της χώρας μας. Παρά το μέγεθος, ουσιαστικά η εταιρεία παραμένει σε οικογενειακά χέρια με τους γιους του Κώστα Λαζαρίδη να παίρνουν τη σκυτάλη συνεχίζοντας την παράδοση. Τα κρασιά του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, φτιαγμένα από ξένες και ελληνικές ποικιλίες, μονοποικιλιακά ή blend, έχουν βραβευθεί σε όλους τους μεγάλους Διαγωνισμούς στους οποίους έχουν πάρει μέρος. Η εταιρεία από το 2006 έχει ιδρύσει και το Kτήμα «Οινότρια Γη» στο Καπανδρίτι Αττικής.

Το Κτήμα Παυλίδη βρίσκεται στα Κοκκινόγεια Δράμας, στις παρυφές του όρους Φαλακρού. Δημιουργήθηκε το 1998 από τον Χριστόφορο Παυλίδη, ο οποίος μετά από επίμονη αναζήτηση επέλεξε αυτήν την περιοχή για την εγκατάσταση του αμπελώνα και του οινοποιείου του. Με στόχο την ανάδειξη του terroir, καλλιεργούνται ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες. Περισσότερα από 1000 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα τόσο γύρω από το οινοποιείο όσο και στην Περιχώρα, στο Μενοίκιο Όρος δίνουν πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας για τις δύο κύριες σειρές κρασιών του Κτήματος, Thema και Emphasis. Ιδιαίτερα μικρές αποδόσεις που πέφτουν ακόμα και στα 250 κιλά το στρέμμα για το Ασύρτικο δίνουν κρασιά με χαρακτήρα. Το οινοποιείο είναι μοντέρνο, πρωτοποριακό, με έκταση 3000 τ.μ και βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι του αμπελώνα. Ξεχωρίζει αισθητικά από τις λιτές γραμμές ενώ στο βιομηχανικό κομμάτι εντύπωση κάνουν τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των κρασιών.

To Κτήμα «Τέχνη Οίνου» βρίσκεται στο Μικροχώρι και είναι το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας του πολιτικού μηχανικού Γιάννη Παπαδόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιάννη Καλαϊτζίδη. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 1993 και η πρώτη σοδειά ήρθε μετά από τρία χρόνια. Σήμερα το οινοποιείο εκτείνεται σε 2.500 τ.μ. και παράγει περισσότερες από 300.000 φιάλες κρασί με το 40% της ποσότητας να εξάγεται. Κι ενώ η περιοχή έδινε και συνεχίζει να δίνει πολύ καλά αποτελέσματα με τις γαλλικές  ποικιλίες τα τελευταία χρόνια στο Κτήμα γίνεται μια στροφή προς τις ελληνικές όπως το Ασύρτικο, η  Μαλαγουζιά, το Αγιωργίτικο, το Ξινόμαυρο και η Μαυροδάφνη. Και οι νεωτερισμοί φυσικά δεν σταματούν καθώς φυτευτήκαν σπάνιες ποικιλίες για τα ελληνικά δεδομένα, όπως η Touriga National και το Nebbiolo. Η ξενάγηση είναι ιδιαίτερη καθώς τα δύο κτήρια που αποτελούν το Οινοποιείο και χωρίζονται από ένα δρόμο, επικοινωνούν μέσω υπόγειων διαδρόμων που παράλληλα φιλοξενούν και την κάβα παλαίωσης.

Στο Κτήμα Οινογένεσις συναντάμε τον Μπάκη Τσάλκο. Ο οινοποιός που γνωρίζει τον αμπελώνα της Δράμας, ίσως καλύτερα από κάθε άλλον. Το 1987 επέστρεψε από τη Γαλλία όπου σπούδασε και εργάστηκε σε μεγάλα Κτήματα. Ανέλαβε ως οινολόγος το οινοποιείο των αδελφών Λαζαρίδη και με τις γνώσεις του και το μεράκι του έβαλε τα πρώτα θεμέλια για τη γένεση του Δραμινού αμπελώνα. Όταν οι δυο αδελφοί χώρισαν, ανέλαβε το οινοποιείο του Νίκου Λαζαρίδη και μεταξύ άλλων δημιούργησε το εξαίρετο «Μαγικό Βουνό». Το 2007 ξεκίνησε τη δική του προσπάθεια και κατάφερε μέσα σε 10 χρόνια με μια επένδυση που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια Ευρώ να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο που παράλληλα διατηρεί τα στοιχεία της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Χαγιάτια και χρώματα εναρμονίζονται με το τοπίο στην περιοχή του Δοξάτου. Ατέλειωτη δουλειά στο αμπέλι, πειραματισμοί και έρευνες δίνουν πλέον εντυπωσιακά αποτελέσματα με κρασιά -λευκά και κόκκινα- που ξεχωρίζουν. Στις τρεις σειρές κρασιών που δημιούργησε ο Μπάκης Τσάλκος (Φεγγίτες, Σκέρτσο, και το Δέκα με σήμα το λατινικό Χ) ήρθε να προστεθεί και το Thyrsus του Αλέξανδρου Τσάλκου, μέλος της νεότερης γενιάς της οικογένειας, που επέστρεψε από τις σπουδές του στη Γαλλία και αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στο Κτήμα Οινογένεσις.

Το Κτήμα Γέννημα Ψυχής, δημιούργημα της οικογένειας Μανωλεσάκη δραστηριοποιείται στην αμπελουργία και οινοποίηση στη Δράμα από το 1989. Στην φάση δηλαδή που συμπίπτει με το ξεκίνημα του αμπελώνα της περιοχής της Αδριανής στη Δράμα. Αρχικά καταπιάστηκαν κυρίως με τις κοσμοπολίτικες γαλλικές ποικιλίες. Από το 2004, η διαρκής αναζήτηση οδήγησε σε καλλιέργειες ελληνικών ποικιλιών όπως η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Ασύρτικο, το Λημνιό, το Μοσχόμαυρο και το Αγιωργίτικο. Ο Γιώργος Μανωλεσάκης ήταν ο ιδρυτής και την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει ο γιος του Σταύρος. Άνθρωποι ανοιχτοί, καλόκαρδοι, φιλόξενοι. Ασχολούνται προσωπικά με το σύνολο των εργασιών της καλλιέργειας των αμπελιών και της παραγωγής των κρασιών του κτήματος.  Σέβονται τη φύση και προσπαθούν να αποτυπώσουν το terroir της περιοχής τους στα κρασιά που φτιάχνουν.

Το Κτήμα Μιχαηλίδη είναι από τα νεότερα της περιοχής. Η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου ξεκίνησε το 2004 στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας εκεί που είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι των ιδιόκτητων αμπελώνων. Σε χαμηλό υψόμετρο, που φτάνει μέχρι τα 200 μέτρα και με στρεμματικές αποδόσεις που δεν ξεπερνούν τα 600 κιλά το στρέμμα καλλιεργούνται ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Αυτό που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους εδώ εκτός από την καταπληκτική φιλοξενία τους, είναι ο πειραματισμός. Στις ποικιλίες που καλλιεργούν, στον τρόπο οινοποίησης, στη συντήρηση του κρασιού. Εδώ θα βρούμε για παράδειγμα ακόμα και Μαυροτράγανο, μια ερυθρή ποικιλία που συναντάμε κυρίως στη Σαντορίνη. Ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης βύθισε για πάνω από 3 χρόνια 300 φιάλες από τη χρονιά του 2009, στη θάλασσα της Καβάλας προκειμένου να δει πως παλαιώνει και ωριμάζει ένα κρασί σε τέτοιες συνθήκες. Από αυτές μετά από τρία χρόνια, ανασύρθηκαν από βάθος 32 μέτρων μόλις 62 φιάλες.

Το Chateau Νίκο Λαζαρίδη, από το 1997 βρίσκεται στην Αγορά Δράμας, μια περιοχή γνωστή για την οινική της παράδοση. Το πρωτοποριακό οινοποιείο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του καταλαμβάνει περίπου 6.500 τμ κτιριακών εγκαταστάσεων με χώρους οινοποίησης, παραγωγής, εμφιάλωσης, με υπόγειες κάβες για την ωρίμανση των κρασιών, ένα μοναδικό χώρο γευσιγνωσίας και σεμιναρίων αλλά και την πινακοθήκη “Μαγικό Βουνό” στην οποία εκτίθενται μοναδικά έργα τέχνης.

Ο κεντρικός αμπελώνας εκτείνεται γύρω από το οινοποιείο σε έκταση 650 στρεμμάτων ενώ περίπου 150 στρέμματα διαχειρίζονται συμβεβλημένοι παραγωγοί. Μαζί με το οινοποιείο “Μακεδών” που ίδρυσε η εταιρία Nico Lazaridi στην Καβάλα, η συνολική ποσότητα των κρασιών που παράγονται ξεπερνούν το 1.100.000 φιάλες το χρόνο με τις εξαγωγές να καλύπτουν περίπου το 30% της παραγωγής. Οι εμβληματικές ετικέτες «Chateau Nico Lazaridi» και «Μαγικό Βουνό» είναι οι αιχμές του δόρατος στη μεγάλη γκάμα κρασιών που παράγονται από την εταιρεία.

Κοινή συνισταμένη στην προσπάθεια των δραμινών οινοποιών είναι η προσήλωσή τους στο στόχο που δεν είναι άλλος από την παραγωγή πραγματικά ξεχωριστών κρασιών. Αυτό και μαζί ο τρόπος τους,  η μοναδική φιλοξενία αποτελούν τα εχέγγυα της επιτυχίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος