Καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούν από το πρωί της Δευτέρας στις Σκουριές της Χαλκιδικής μέλη επιτροπών αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού, στο δρόμο που συνδέει το εργοτάξιο, γνωστό ως open pit, και το εργοστάσιο εμπλουτισμού της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός.

Οι συγκεντρωθέντες εμποδίζουν τη διέλευση των φορτηγών και άλλων μηχανημάτων, στον βιομηχανικών προδιαγραφών δρόμο που έχει κατασκευαστεί στην καρδιά του όρους Κάκαβο, χωρίς όμως να παρενοχλούν εργαζόμενους και χωρίς να προκληθεί ένταση.

Το μεσημέρι, περίπου στις 3, δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο με ΜΑΤ και άνδρες της ασφάλειας, προσήγαγαν 5 διαδηλωτές στην αστυνομική διεύθυνση Πολυγύρου, για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών, ενώ όπως έγινε γνωστό, οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στην αστυνομική διεύθυνση Πολυγύρου έχουν συγκεντρωθεί μέλη των επιτροπών αγώνα και άλλοι αλληλέγγυοι, ενώ οι συγκεντρωμένοι παραμένουν στο σημείο της διαμαρτυρίας, εγκλωβισμένοι από τους αστυνομικούς στα πρανή του δρόμου, καλώντας σε στήριξη για να συνεχιστεί ο αποκλεισμός του δρόμου. Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 10ημέρου αγώνα που έγινε στο δάσος των Σκουριών.

Οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν ότι με την εκπνοή στις 12 Ιουνίου της από 28 Απρίλη κλήσης της κυβέρνησης προς την εταιρία να παρουσιάσει τα στοιχεία σχετικά με τη μεταλλουργία χρυσού και την μέθοδο flash smelting, η Eldorado Gold καθίσταται τυπικά παράνομη. Υποστηρίζουν ότι ως τις 12 Ιουλίου έπρεπε να ανακληθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, να εκδιωχθεί η εταιρία και να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες, οι οποίες όμως συνεχίζονται εντατικά, όχι μόνο στο εργοτάξιο και το εργοστάσιο εμπλουτισμού, αλλά και στον λάκκο Καρατζά, όπου κατασκευάζονται τέλματα απόθεσης αποβλήτων, και όπου έχουν κοπεί εκατοντάδες αιωνόβιες οξιές. Για το λόγο αυτό, απαιτούν από την κυβέρνηση να παρέμβει για την οριστική παύση της επένδυσης.

Ρεπορτάζ: Π. Κάσαρης

Μοιράσου το άρθρο: