Το δημογραφικό αποτελεί καθοριστικό ρυθμιστή του μέλλοντος υπογραμμίζει η κα. Αλεξάντρα Τραγάκη, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών, με αφορμή την 11η Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, η κα. Τραγάκη επεσήμανε ότι, πλέον, η Ελλάδα έχει το δημογραφικό προφίλ μίας ανεπτυγμένης χώρας, χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας και υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Ωστόσο, η κακή οικονομική κατάσταση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το δημογραφικό πρόβλημα. Πάντως οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από τον λιγότερο ανεπτυγμένο κόσμο στη γερασμένη Ευρώπη όπως και στην Ελλάδα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα ενίσχυσης των εσόδων για το κοινωνικό κράτος. Προαπαιτεί ένα σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ένταξης αυτών των πληθυσμών. Για να διαμορφωθεί ένα τέτοιο πλαίσιο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το δημογραφικό είναι βασικό συστατικό, πλέον, σε διεθνές επίπεδο στην διαμόρφωση των πολιτικών του μέλλοντος.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Μοιράσου το άρθρο: