Αυτοψία στο σημείο του ναυαγίου-Η εικόνα στο παραλιακό μέτωπο (video)

Επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας, και εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε νέα τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής λόγω ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα, προχώρησε ο Ανδρέας Ξανθός. Η επίσημη απάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, αναφορικά με το πότε οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την κινητοποίηση του ΑΚΤΕΑ OSRV. Τι αναφέρει η πλοιοκτήτρια εταιρεία σε νέα ανακοίνωσή της αναφορικά με την εξάπλωση της ρύπανσης. 

Με νέα – τη δεύτερη μετά τη μόλυνση του Σαρωνικού – τροποποίηση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τους χώρους απαγορεύεται η κολύμβηση, στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα και αναφέρει ότι «επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό, η Απόφαση θα τροποποιείται εκάστοτε ανάλογα με τις διαμορφούμενες συνθήκες των ακτών κολύμβησης».

Στην Υπουργική Απόφαση, επισημαίνεται για μία ακόμη φορά η ανάγκη σήμανσης των ακτών που απαγορεύεται η κολύμβηση με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Ακόμη το υπουργείο Υγείας ζητά από τις Λιμενικές Αρχές την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται.

Στη νεώτερη απόφαση δίνονται διευκρινίσεις για τον όρο “βραχυπρόθεσμη ρύπανση“. Όπως τονίζεται «η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας, περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών. Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου). Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισμοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ μύδια, στρείδια) συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες με γοργούς ρυθμούς. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας, δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόμενα βιοσυσσώρευσης».

Η απάντηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο επίσημο δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (European Maritime Safety Agency) το οποίο έχει ημερομηνία έκδοσης 13 Σεπτεμβρίου, ο Οργανισμός, ύστερα από αίτημα των Ελληνικών Αρχών, μίσθωσε πλοίο για να συμβάλει στην άντληση πετρελαίου από το ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ.

Φορτίο καυσίμων χωρίς νόμιμα παραστατικά σε πλοίο που έκανε απάντληση

Περίπου 45 με 55 κυβικά πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των λιμενικών, στις δεξαμενές έρματος του πετρελαιοφόρου «ΛΑΣΣΑΙΑ», το οποίο απαντλούσε έως τώρα καύσιμα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Λιμενικό Σώμα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ποσότητα των πετρελαιοειδών που βρίσκονται μέσα στο δεξαμενόπλοιο ακόμη δεν έχει καταμετρηθεί, ενώ ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός που συνελήφθησαν για λαθρεμπόριο καυσίμων οδηγήθηκαν το μεσημέρι, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, στην Εισαγγελία Πειραιά.

Το πλοίο, το οποίο έχει κατασχεθεί βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ασπροπύργου, ενώ στο βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό ακόμη δεν έχει προσεγγίσει άλλο πετρελαιοφόρο, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία της απάντλησης των καυσίμων που έχει στις δεξαμενές του.

Τι λέει η πλοιοκτήτρια εταιρεία προς το υπ. Ναυτιλίας

«Δεν φέρουμε καμία άλλη ευθύνη για την τυχόν εξάπλωση της ρύπανσης, για την οποία δεν προκύπτει ακόμη σαφώς και με αποδεικτικά στοιχεία ότι οφείλεται στη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» αναφέρει εκ νέου, σε σημερινή ανακοίνωσή της, η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Όπως σημειώνει, το δεξαμενόπλοιο ΛΑΣΣΑΙΑ που απαντλούσε καύσιμα από το βυθισμένο πλοίο είχε πιστοποιητικό αξιοπλοίας έως τις 19/9/2017 και είχε ζητηθεί να εκφορτώσει το φορτίο πετρελαίου που είχε αντλήσει από το ναυάγιο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ έως την ανωτέρω ημερομηνία.

«Για λόγους άγνωστους σε εμάς, αυτό δεν έγινε, με συνέπεια το ανωτέρω πλοίο να βρίσκεται από χθες το βράδυ έμφορτο, στα ανοιχτά και ανασφάλιστο, λόγω της αναξιοπλοίας του, με ό,τι κινδύνους μπορεία αυτό να ελλοχεύει» τονίζει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

«Ειδήμονες που έφτιαξαν σενάρια περί λαθρεμπορίας και τα διοχέτευσαν στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, αφενός μεν γνώριζαν πολύ καλά τους τρόπους που διεξάγεται το λαθρεμπόριο, διότι ήταν πολύ αναλυτικοί και γλαφυροί στην περιγραφή τους, αφετέρου δε, είναι ολοφάνερο ότι είναι υποκινούμενοι και εκτελούν εντολές που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν την εταιρεία μας και τον εκπρόσωπο αυτής, Θεόδωρο Κουντούρη, να παραβαίνει κατ’ εξακολούθηση τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας, Ρεγγίνα Σαβούρδου

Σχετικές ειδήσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος