Στις 3 τα ξημερώματα αφέθησαν ελεύθερα τα δώδεκα άτομα που είχαν προσαχθεί από την αλβανική Αστυνομία, στο αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου, μετά την κηδεία του Κων. Κατσίφα.

Οι δώδεκα είχαν προσαχθεί από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και από τις Βουλιαράτες και σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής Αστυνομίας, είτε για διευκρίνιση στοιχείων είτε για το δεκάλεπτο κλείσιμο της εθνικής οδού Κακκαβιάς-Αργυροκάστρου λίγο πριν την κηδεία.

Επίσης, στην αστυνομική διέυθυνση Αργυροκάστρου, από την πρώτη στιγμή, μετέβησαν αντιπροσωπεία του ελληνικού Προξενείου και ο πρόεδρος κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βαγγέλης Ντούλες.

Το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα είπαν χθες αργά το μεσημέρι η οικογένειά του, και εκατοντάδες που μετέβησαν στους Βουλιαράτες από την Ελλάδα με λεωφορεία και ΙΧ για να τον αποχαιρετίσουν. Κατά την εξόδιο ακολουθία οι παρευρισκόμενοι φώναζαν «αθάνατος», φώναξαν συνθήματα και έψαλαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Μετά την κηδεία, πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι την εθνική οδό Κακκαβιάς-Αργυροκάστρου χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις ή επεισόδια.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Αλβανία Π. Μπάρκας διαπιστώνει έξαρση του ανθελληνισμού στον αλβανικό τύπο και έκανε λόγο για εθνικιστικούς κύκλους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ανεβάζοντας τους τόνους.

Ο Σπ. Κούτουλας της Ένωσης Χιμαριωτών μιλώντας ΕΡΤ έδωσε το κλίμα που επικράτησε χθες στην κηδεία, ενώ σχολιάζοντας την κράτηση των ομογενών είπε ότι ήταν αναμενόμενη κατά κάποιο τρόπο επίδειξη ισχύος από τις αλβανικές αρχές.

Σήμερα, η ελληνική Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα μετά από σχετική πρόταση του προεδρεύοντος Νικήτα Κακλαμάνη. «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα και την χωρίς κανένα άλλοθι καταδίκη της δολοφονίας του εκ μέρους της αλβανικής αστυνομίας στους Βουλιαράτες.», ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης ανοίγοντας τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Πηγή ΕΡΤ, Αλβανία – Ανταπόκριση Π. Μπάρκας, Αποστολή Αλέξανδρος Μάρκου

Μοιράσου το άρθρο: