Mια σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία ριζώνει

Toυ Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Τα Θερινά Σχολεία του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου (World Hellenic Biomedical Association- WHBA) έχουν καταστεί θεσμός, που ρίζωσε και συνεχίζεται με ολοένα και μεγαλύτερη ακτινοβολία. Ετσι, πραγματοποιήθηκε και φέτος, στις 18-25 Μαΐου, πάλι στο Νέο Οίτυλο Μάνης στη Λακωνία, το 7o ετήσιο Θερινό Σχολείο Ιατρικής, Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης, του WHBA.

Στη διοργάνωση για το 2018 συμμετείχαν 47 φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών, ειδικευόμενοι γιατροί και μεταδιδακτορικοί ερευνητές από 20 και πλέον πανεπιστήμια από την Ελλάδα, ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ολλανδία και την Ινδία. Οι εν λόγω φοιτητές επελέγησαν μεταξύ 100 υποψηφίων, με γνώμονα την αριστεία του καθενός στον τομέα του.

H θεματολογία του 7ου Θερινού Σχολείου επικεντρώθηκε στις καρδιαγγειακές νόσους, τον καρκίνο, τις νευροεπιστήμες, την γενετική και τις νέες τεχνολογίες. Το πρόγραμμα και η διαμονή προσφέρθηκαν, όπως κάθε χρόνο, δωρεάν στους επιλεγμένους φοιτητές, γεγονός που κατέστη εφικτό με την οικονομική υποστήριξη από Έλληνες ομογενείς και ελληνικούς επιστημονικούς συλλόγους του εξωτερικού.

Στο πρόγραμμα διδασκαλίας συμμετείχαν αφιλοκερδώς περίπου 30 διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές, από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτείων, του Καναδά, της Αγγλίας, της Ελβετίας, της Αυστραλίας και της Ελλάδας. Επίσης, δεκαπέντε καθηγητές πήραν μέρος, προκαταρκτικά, στη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των συμμετεχόντων φοιτητών.

Να σημειωθεί ότι το Θερινό Σχολείο του WHBA ήταν και φέτος διασυνδεδεμένο με το ετήσιο συνέδριο του οργανισμού, που αποτελεί δορυφορικό πρόγραμμά του. Ετσι, στις 16 Μαΐου, πριν την έναρξη του Θερινού Σχολείου για το 2018 , πραγματοποιήθηκε το 15ο Συνέδριο του WHBA στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ιατρικών με θέμα: «Clinical Research: An Underdeveloped Component of Biomedical Research in Greece» (Κλινική Έρευνα: Ένας Ανεπαρκώς Ανεπτυγμένος Τομέας της Βιοϊατρικής Έρευνας στην Ελλάδα). Διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, καθηγητές και στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας Ελλάδας και εξωτερικού ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η κλινική έρευνα στην Ελλάδα, με βάση τους πόρους που υπάρχουν, αλλά και την εξειδικευμένη γνώση των ακαδημαϊκών, ερευνητικών ιδρυμάτων και της φαρμακοβιομηχανίας της χώρας.

Mια σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία ριζώνει

Η ιστορία και η δραστηριότητα του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου

Ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 στο Λονδίνο με στόχο την επικοινωνιακή και επιχειρησιακή διασύνδεση ομογενειακών ελληνικών ιατρικών και βιοεπιστημονικών συλλόγων χωρών του εξωτερικού. Με τη συμπλήρωση 20 ετών παρουσίας στην Ευρώπη συμφωνήθηκε η μεταφορά της έδρας του στις ΗΠΑ με στόχο την παγίωση της οικουμενικότητας της παρουσίας και του χαρακτήρα των δράσεών του.

Στα 28 χρόνια πορείας του ο WHBA έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με περισσότερους από 3.500 Έλληνες ιατρούς και βιοεπιστήμονες σε 30 χώρες των 5 ηπείρων του πλανήτη. Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Οργανισμός είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση, της οποίας όλες οι δραστηριότητες βασίζονται κυρίως σε εθελοντική εργασία αλλά και χρηματοδότηση από τα ίδια τα μέλη της, ενώ οι οικονομικές ανάγκες καλύπτονται μέσω δωρεών και χορηγιών.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ο WHBA με έδρα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, έχει διενεργήσει 15 Παγκόσμια Ιατρικά και Βιοεπιστημονικά Συνέδρια σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και 7 Θερινά Σχολεία. Επιπλέον έχει οργανώσει μικρότερης διάρκειας επιστημονικά συμπόσια, μερικά εκ των οποίων σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς διεθνούς εμβέλειας, όπως η Βασιλική Ακαδημία Ιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.whba1990.org

Ακολουθούν συνεντεύξεις με ορισμένους από τους κυριότερους συντελεστές του 7ου Θερινού Σχολείου

Στηβ Μπογιατζής: Πρόεδρος WHBA, 2018-2020, καθηγητής Παν. Σύδνεϋ, Αυστραλία

Λευτέρης Διαμαντής: Καθηγητής Παν. Τορόντο, Καναδάς

Νίκος Σκαρμέας Αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ & Παν. Columbia, ΗΠΑ

Τάκης Κουλουβάρης: Χειρουργός ορθοπεδικός, Αττ. Νοσοκομείο, Λέκτορας ΕΚΠΑ

Ανάργυρος Μαριόλης: Διευθ. Κέντρου Υγείας Αρεόπολης-Διοργανωτής Ημερίδας Επιμόρφωσης Γιατρών Μάνης

Νότης Βουγιουκλάκης: Παιδίατρος-Συνδιοργανωτής Ημερίδας Επιμόρφωσης Γιατρών Μάνης

Κώστας Δροσάτος: Επ. Καθηγητής, Παν. Temple, ΗΠΑ, Συντονιστής προγράμματος έρευνας “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος” & WHBA

Για περισσότερες πληροφορίες: www.whba1990.org

Συνεντεύξεις-Παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Παναγιώτης Καραντίας

Μοντάζ: Κώστας Μαντάς

Κάμερα: Γιώργος Αγνίδης

Ηχοληψία: Γιάννης Γκιόκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος