Άνοιξαν σήμερα, πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα, από τις 11 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ. Τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις, οι εμποροϋπάλληλοι πραγματοποίησαν απεργία και συγκεντρώσεις-μπλόκα έξω από αλυσίδες πολυεθνικών.

Στην Αθήνα τα περισσότερα εμπορικά επί της Ερμού παρέμειναν κλειστά, ενώ και η παρουσία ξένων επισκεπτών ήταν περιορισμένη με την πλειοψηφία τους να «πυκνώνει στα καταστήματα εστίασης και στην υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι», όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) Παναγιώτης Κυριακούλιας.

Με συγκέντρωση στην αρχή της Ερμού, στο Σύνταγμα και συλλαλητήριο ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων οργάνωσαν την κινητοποίηση τους οι εμποροϋπάλληλοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) τους, για 24ωρη απεργία, σήμερα.

Αναφορικά με το νέο μέτρο ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο (από Μάιο- Οκτώβριο) στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου, «με το πρόσχημα της ενίσχυσης του τουρισμού», όπως σημειώνει ο γεν. γραμματέας, εκτιμά ότι δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού αλλά ούτε και στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων, «απεναντίας θα αυξήσει τα λουκέτα οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία», όπως λέει.

Θεσσαλονίκη

Τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο, στις οδούς Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, παρά την απεργία των εμποροϋπαλλήλων, ήταν ανοικτά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κλειστά έμειναν μόνο λίγα καταστήματα αλυσίδων πολυεθνικών τα οποία απέκλεισαν επιτροπές περιφρούρησης της απεργίας.

Οι επιτροπές περιφρούρησης από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων και στην ΠΑΣΕΒΕ σταμάτησαν τον αποκλεισμό των καταστημάτων στις 12.30 μμ και πραγματοποίησαν πορεία στα πεζοδρόμια της Τσιμισκή, ξεκινώντας από το ύψος της Αγίας Σοφίας και κατευθυνόμενοι προς την οδό Κομνηνών πέρασαν στο απέναντι πεζοδρόμιο και στη 1.00 κατέληξαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας όπου και διαλύθηκε η πορεία.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Δημήτρης Μπελόπουλος μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει θεατής στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με συνέπεια «την υλοποίηση των αξιώσεων των μονοπωλίων για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα συνοδεύεται με μισθούς των 200 και 300 ευρώ».

Χανιά-Ηράκλειο

Ανοικτά καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στους δρόμους προς το παλιό λιμάνι και κλειστά σε άλλα σημεία της πόλης συνέθεταν το σκηνικό της αγοράς στα Χανιά.

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασαν για ακόμα μια φορά ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο του Κάτολα.

Στο Ηράκλειο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και η ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης διεκδικώντας τη διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.

 

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου , ΑΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: