Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της επικίνδυνης διαδικτυακής πρόκλησης με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα» κατεγράφη στη χώρα μας.

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Στην Ελλάδα το πρώτο καταγεγραμμένο από την αστυνομία θύμα είναι μια 15χρονη μαθήτρια από την Κατερίνη. Η ανήλικη χάραξε με ξυράφι τα πόδια της και στη συνέχεια κατανάλωσε υπνωτικά χάπια μετά από συνομιλία που είχε με άγνωστο σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς ωστόσο να απειληθεί η ζωή της.

Το φως της δημοσιότητας έχουν δει ακόμα δυο περιστατικά σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη ωστόσο είναι ακόμα υπό διερεύνηση από την αστυνομία.

Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους. Επί 50 ημέρες οι συμμετέχοντες λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», και καλούνται να πάρουν μέρος σε επικίνδυνες δοκιμασίες για την υγειά τους και τη σωματική τους ακεραιότητα που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Έως σήμερα εκτιμάται ότι η «Μπλε Φάλαινα» έχει προκαλέσει πάνω από 300 θανάτους παιδιών σε όλο τον κόσμο – αρχής γενομένης από τη Ρωσία, όπου οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 130, αλλά και στο Εκουαδόρ και στη Λατινική Αμερική. Γι’ αυτό, οι αστυνομικές αρχές πολλών χωρών της Ευρώπης έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για το επικίνδυνο παιχνίδι, εφιστώντας την προσοχή των γονέων.

Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος βρίσκεται σε επαγρύπνηση και καλεί όποιον γονέα υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα», ή όποιον πολίτη γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο 11188.

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Τηλεφωνικά: 11188
E-mail : ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Smart phones: CYBERΚΙD
twitter : @ CyberAlertGR

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΚΟΛΥΒΑ, ΦΑΝΗ ΚΑΛΑΘΑΚΗ, ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΑΒΑΣ, ΟΛΓΑ ΝΙΚΟΥ

Μοιράσου το άρθρο: