Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου στις 6μμ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αντιφασιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα η κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, ενώ επιστολή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, απέστειλε ο Δ. Οικονόμου του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την παραχώρηση της «Αίγλης» στη Χρυσή Αυγή.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΚΕΕΡΦΑ: «Τα κυνικά μηνύματα της διεύθυνσης της Αίγλης Ζαππείου “είμαστε επαγγελματίες, όχι δημοκράτες αλα κάρτ” προκαλούν τα δημοκρατικά αισθήματα όλων όταν γνωρίζουμε ότι αυτό που κάνουν είναι να παραχωρούν το χώρο στους νεοναζί, για να παρελάσουν πειθαρχημένα όλοι οι υπόδικοι του παραστρατιωτικού μηχανισμού, των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής παριστάνοντας τους υποψήφιους των ευρωεκλογών και χύνοντας ρατσιστικό και σοβινιστικό δηλητήριο. Θα μας βρούνε μπροστά τους!

Η πρόκληση των νεοναζί να χρησιμοποιήσουν την 25η Μάρτη ως μέρα παρουσίασης του ψηφοδελτίου ρατσιστικού μίσους για τις ευρωεκλογές θα πάρει μαζική ενωτική απάντηση.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη και δεν μπορεί να κοροϊδεύει κανένα και καμία με κούφιες αντιφασιστικές κορώνες. Σε ακτίνα χιλιομέτρου βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο διορίζει Πρόεδρος του ΔΣ της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων στο οποίο ανήκει η Αίγλη. Έχει παραχωρηθεί η Αίγλη για εκμετάλλευση σε εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά. Ε, και;
Δεν θα ανεχτούμε οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν να φέρνουν την μαύρη διεθνή του φασισμού στην Αθήνα, λίγες μέρες μετά τον πανευρωπαϊκό ξεσηκωμό κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 16 Μάρτη.

Δεν έχουν θέση οι νεοναζί που επιτέθηκαν δολοφονικά κατά του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη από τα κεντρικά τους γραφεία στη Μεσογείων.
Δεν έχουν θέση στους δρόμους και το κέντρο της πόλης οι νεοναζί που ξεκίνησαν ξανά τις επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου. Στην Σαλαμίνα πριν δύο μέρες νεοναζί της ΧΑ συνελήφθησαν μετά από πολλαπλές επιθέσεις κατά μεταναστών αφού δεν κατάφεραν να τους προστατέψουν οι φίλοι τους στο Αστυνομικό Τμήμα Σαλαμίνας. Στο Μεταξουργείο επιτέθηκαν πριν δύο μέρες με μαχαίρι κατά διερμηνέα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες. Και στις 20 Γενάρη, στο εθνικιστικό συλλαλητήριο, παριστάνοντας τους μακεδονομάχους επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δημοσιογράφους της ΕΡΤ και άλλων ΜΜΕ. Στο τέλος έκαναν έφοδο για εισβολή στη Βουλή».

Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Οικονόμου σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Όχι η Χρυσή Αυγή στο Ζάππειο

Έστειλα σήμερα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχει υπο την πολιτική του εποπτεία τα Εθνικά κληροδοτήματα, για να ακυρώσει τη παραχώρηση της αίθουσας στο Ζάππειο στη Χρυσή Αυγή για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της.

Παραθέτω ολόκληρο το κείμενο της επιστολής.

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως πληροφορήθηκα πρόκειται να παραχωρηθεί η υπό την πολιτική και διοικητική εποπτεία σας αίθουσα της «Αίγλης» στο Ζάππειο, για κομματική εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές.
Πρόκειται για έναν εμβληματικό και ιστορικό χώρο για την Αθήνα, ο οποίος καλό θα ήταν να προφυλαχθεί από την αισθητική και πολιτική ασχημία, την οποία αποτελεί για τον δημόσιο βίο μας το νεοναζιστικό σχήμα στο οποίο παραχωρείται.

Η ενίσχυση της ακροδεξιάς, που αποτελεί, όπως όλοι γνωρίζουμε, ένα σοβαρό πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι μέλημα όλων των δημοκρατικών παρατάξεων να απομονώνεται.

Σας ζητώ, κύριε Υπουργέ, να ασκήσετε τον ελεγκτικό σας ρόλο και να αλλάξετε αυτή την απόφαση, να βάλετε ένα φρένο αποσύροντας την άδεια, με την οποία παραχωρείται στη Χρυσή Αυγή η «Αίγλη».
Ιδίως με ανησυχεί ότι η ημερομηνία της εκδήλωσης συμπίπτει με την εθνική επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γεγονός που κάνει εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο η επέτειος για την ανεξαρτησία του Ελληνισμού να εκπέσει στη χείριστη εκμετάλλευσή της από μεριάς των νεοναζιστών, και από ημέρα ενότητας να γίνει ημέρα διχασμού μας.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Οικονόμου».

Δήλωση της Κατερίνας Παπανάτσιου

Να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης του χώρου της Αίγλης Ζαππείου για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της «Χρυσής Αυγής», καλεί την επιχείρηση που εκμεταλλεύεται την Αίγλη, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Με δήλωσή της στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η υφυπουργός επισημαίνει ότι συμμερίζεται απόλυτα τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς η ρητορική του μίσους και η πατριδοκαπηλία της «Χρυσής Αυγής» δεν συνάδουν με τα ιδεώδη των Ολυμπίων Κληροδοτημάτων και δεν συνάδουν με το Ζάππειο.

Η πλήρης δήλωση της υφυπουργού Οικονομικών στο ΑΠΕ- ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Η παραχώρηση του χώρου της Αίγλης Ζαππείου για την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της «Χρυσής Αυγής», έχει ανακινήσει πλήθος αντιδράσεων, τις οποίες συμμεριζόμαστε απόλυτα.

Η ιστορία και η αποστολή του Ζαππείου δεν θα μας επέτρεπε κάτι διαφορετικό. Η δημιουργία του Ζαππείου συνδέθηκε αναπόσπαστα με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, με τα ιδεώδη του ολυμπισμού, με το πνεύμα της συναδέλφωσης των λαών. Ο Ευάγγελος Ζάππας, ο Βορειοηπειρώτης εθνικός ευεργέτης, αποτυπώνει τα ιδεώδη αυτά στη διαθήκη του.

Η παραχώρηση της Αίγλης Ζαππείου στη «Χρυσή Αυγή» βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα παραπάνω, όπως και οι απόψεις των υπεύθυνων της επιχείρησης και ο απαράδεκτος τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απόφασή τους στα μέσα ενημέρωσης.

Από την πλευρά μας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι σε όσα πρεσβεύει η «Χρυσή Αυγή», δεν θεωρούμε ότι είναι ένας ακόμα πελάτης «που έχει δικαστήρια» και που μπορεί να μισθώνει ένα χώρο εφόσον πληρώνει. Η ρητορική του μίσους και η πατριδοκαπηλία δεν συνάδουν με τα ιδεώδη των Ολυμπίων Κληροδοτημάτων, δεν συνάδουν με το Ζάππειο.

Τέλος, ουδεμία ενημέρωση είχαμε πρωτύτερα για την πορεία του εν λόγω αιτήματος καθώς αυτό εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της επιχείρησης της Αίγλης, την οποία καλούμε να ανακαλέσει την απόφαση παραχώρησης του χώρου».

 

Σχόλιο του Θόδωρου Μαργαρίτη, Γραμματέα του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή τη δήλωση της κ. Παπανάτσιου για το θέμα της παραχώρησης της «Αίγλης» στη Χρυσή Αυγή.

«Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα αποσιώπησε, εντέχνως, την αρμοδιότητα της για το Ζάππειο κληροδότημα. Την θυμήθηκε μόνο όταν δημοσιοποιήθηκε η σχετική επιστολή – παρέμβαση του υπ. βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής στην Α’ Αθήνας Δημήτρη Οικονόμου. Προφανώς το ενδιαφέρον της κ. Παπανάτσιου είναι καθυστερημένο και, ελπίζουμε όχι, προσχηματικό.

Η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκεστεί σε δηλώσεις. Οφείλει να κάνει το καθήκον της για να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο ιστορικό Ζάππειο, την ιστορική ημέρα της 25ης Μαρτίου.

Από λόγια χορτάσαμε…».

Μοιράσου το άρθρο: