Ατομικές συμβάσεις σε εργαζόμενους στην καθαριότητα από τα δημόσια νοσοκομεία (video)

Περίπου δύο εκατ. ευρώ ετησίως εξοικονομούν τα δημόσια νοσοκομεία από την κατάργηση των εργολάβων καθαριότητας. Οι διοικήσεις τους μπορούν πλέον να συνάπτουν συμβάσεις απευθείας με τις καθαρίστριες, ενώ στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αναγνώριση του επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Με τη νομοθετική ρύθμιση του 2016 από το Υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία μπορούν να συνάπτουν πλέον ατομικές συμβάσεις εργασίας, διάρκειας έως και 24 μηνών για τους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης, της φύλαξης και του ιματισμού υπηρεσίες που ως επί το πλείστον καλύπτονταν μέσω εργολάβων.

Το ζήτημα της πλήρους αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών αποτέλεσε το θέμα συζήτησης που διοργάνωσε στον «Ευαγγελισμό» η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία το 2008 είχε πέσει και η ίδια θύμα επίθεσης. Το επόμενο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει καμπάνια για την ανάγκη αναγνώρισης και πιστοποίησης του επαγγέλματος στη χώρα μας.

Πριν από μερικούς μήνες, στον “Ευαγγελισμό” ολοκληρώθηκε η σύναψη 280 ατομικών συμβάσεων εργασίας για 260 καθαρίστριες και 20 εργάτες. Οι προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση, τις διαδικασίες και τα κριτήρια που προβλέπει το ΑΣΕΠ και αφορούσαν στην πλειονότητά τους πρώην εργολαβικούς εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει η διοίκηση του “Ευαγγελισμού”, με τη σύναψη των ατομικών συμβάσεων και την απομάκρυνση των εργολάβων, το νοσοκομείο εξοικονόμησε σε ετήσια βάση 2 εκατομμύρια ευρώ και προχώρησε στην πρόσληψη 115 ατόμων ως επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος