Αυξήθηκαν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας το 2017

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την καταγραφή περιστατικών βίας με ρατσιστικό κίνητρο το 2017.

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το δίκτυο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας για το 2017 είναι ανησυχητικά. Κατά την περίοδο Ιανουάριου-Δεκεμβρίου 2017, 34 από τα 102 θύματα ρατσιστικής βίας ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν, ενώ 47 στοχοποιήθηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
13 περιπτώσεις σχετίζονταν με βεβήλωση θρησκευτικών χώρων ημεδαπών και της εβραϊκής κοινότητας, 7 επιθέσεις έγιναν κατά ακτιβιστών και μία κατά ενός Ρομά.

Η ρατσιστική βία, η ξενοφοβία δεν ευνοεί την ένταξη αυτών των ανθρώπων το οποίο δεν είναι κακό μόνο για τους ίδιους αλλά και για την κοινωνία μας εν τέλει. Κανείς δεν θέλει περιθωριοποιημένους ανθρώπους ή ανθρώπους που να φοβούνται να περπατήσουν στο δρόμο.

Οι περισσότερες καταγραφές λεκτικών και σωματικών επιθέσεων είναι κατά της Ομοφυλοφιλικής, Διεμφυλικής Κοινότητας. Συχνά τα θύματα όμως φοβούνται να μιλήσουν, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δράστες ήταν οι ίδιοι οι αστυνομικοί.

Από την πλευρά της ΕΛΑΣ, ο υπαστυνόμος Δημοσθένης Κατσιαβάρας, παρουσίασε τα καταγεγραμμένα στοιχεία, σημειώνοντας ότι «το 2017 η αστυνομία έλαβε 215 κλήσεις , εκ των οποίων οι 56 αφορούσαν ρατσιστικά περιστατικά. Καταγράφηκαν 184 υποθέσεις, 112 περιστατικά από αστυνομική προανάκριση και 72 από εισαγγελικές παραγγελίες. Σε 133 περιστατικά τα κίνητρα ήταν η καταγωγή, το χρώμα, η φυλή, σε 8 η θρησκεία σε 29 ο σεξουαλικός προσανατολισμό, σε 12 η ταυτότητα φύλου και σε 9 η αναπηρία. Οι μορφές βίας που καταγράφηκαν είναι η εξύβριση και μετά οι σωματικές βλάβες».

Από τα 184 περιστατικά στους δράστες 84 ήταν πολίτες, ενώ σε 24 περιστατικά που δράστες ήταν αστυνομικοί υπήρξε και απόφαση δικαστηρίου με τις συνέπειες που προβλέπονται.

Το Δίκτυο υπογραμμίζει ότι χρειάζεται ένα μακρόπνοος σχεδιασμός ώστε το ρατσιστικό έγκλημα να διερευνάται και να τιμωρείται. Η ελληνική αστυνομία πάντως αναφέρει ότι η ρατσιστική βία τιμωρείται από τον νόμο με φυλάκιση και ενθαρρύνει όποιον πέσει θύμα να αναφέρει το γεγονός στην τηλεφωνική γραμμή 11414.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος