Χρήστος Ζερεφός: ‘Ολο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα (video)

“Όπως εξελίσσεται το παγκόσμιο κλίμα θα συναντάμε όλο και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα”, εκτιμά ο Χρήστος Ζερεφός ο οποίος προειδοποιεί ότι οι πευκόφυτες περιοχές της χώρας ανά πάσα στιγμή μπορούν να μετατραπούν “ξανά σε φλογοβόλο”, όπως έγινε στο Μάτι. Αναφερόμενος και στις πλημμύρες, ο καθηγητής προειδοποιεί ότι απαιτείται “παιδεία για να καταλάβει κάθε ‘Ελληνας ότι μόνο τανκ, και όχι 4 επί 4, μπορεί να διασχίσει χείμαρρο άνω των σαράντα εκατοστών.”

“Η παρέμβαση των ανθρώπων πολλαπλή”

“Το μόνο γνήσιο δάσος πεύκης είναι αυτό στον Σχοινιά που καταλήγει στο Μάτι, σύμφωνα με την περιγραφή του βιβλίου του Αιγινήτη , που γράφτηκε το 1900”, επισημαίνει ο Χρήστος Ζερεφός, εξηγώντας ότι “τα πεύκα ακόμη και στο Πεντελικό όρος, αποτελούν δείγμα ανθρώπινης παρέμβασης, που μετέβαλλαν το άλλοτε Μενεξεδένιο δάσος από βελανιδιές.”

“Αυστηροί κανόνες για δόμηση στο δάσος και η εκκένωση δεδομένη”

Με αυτή την σύσταση και την ευχή “τα σπίτια που θα γκρεμιστούν να μην ξαναχτιστούν σε μια νύχτα”, ο Χρήστος Ζερεφός αναφέρεται στην ανθρώπινη παρέμβαση της δεντροφύτευσης που δεν έγινε με βάση αυτό που ενδημούσε στην αρχαιότητα.

“Οι μεταβολές είναι πολύ σοβαρές από τον Ιερό Βράχο μέχρι τον Σχοινιά”

Τα πεύκα, που στην αρχαιότητα ενδημούσαν μόνο στο Άλσος των Μουσών Φιλοπάππου, συνιστούν, εάν οι Δήμοι δεν φροντίσουν για την πυρασφάλεια, έτοιμη μάζα για δασικές πυρκαγιές, προειδοποιεί ο καθηγητής. “Δεν είναι μόνο ότι εκτοξεύουν κουκουνάρια, είναι ότι καίγεται ρετσίνι και με το θάνατο του δέντρου βγαίνουν αέρια, που ισοδυναμούν με φλογοβόλο πιο ισχυρό όσο ψηλότερο είναι το πεύκο.”

“Η χώρα μας είναι πολύπλοκο ανάγλυφο ανάμεσα στην Σαχάρα και την εύκρατη Ευρώπη. Έχει κλίμα αλπικό στον Όλυμπο, μεσογειακό μετά από 30 χιλιόμετρα και 3000 χιλιόμετρα νότια, έχει κλίμα ερήμου. Μόνο τροπικό και πολικό δεν έχει, γι’ αυτό και οι μοναδικοί υδρογονάνθρακες της υπέροχης αυτής πανίδας, είναι εύφλεκτες”, συνοψίζει ο καθηγητής.

Και υπενθυμίζει ότι ο κίνδυνος υπάρχει από τον 19ο αιώνα,  με την εφεύρεση της μηχανής εσωτερικής καύσεως και την καθιέρωση των ορυκτών καυσίμων που αλλάζουν τη σύσταση της ατμόσφαιρας και αποσταθεροποιούν το κλίμα.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος