Δ. Βίτσας: Εξετάζεται η μείωση του χρόνου της εναλλακτικής θητείας

Στην αλλαγή της τιμωρητικής αντίληψης που συνδέεται με την εναλλακτική θητεία, κινείται η κυβέρνηση όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του αν. υπουργού Άμυνας Δ. Βίτσα στην «Αυγή».

«Αυτή την στιγμή εναλλακτική θητεία υπάρχει και μάλιστα με τον νόμο έχουν αλλάξει τα σκληρά προηγούμενα μέτρα.
Πλέον, κάποιος μπορεί να υπηρετεί την εναλλακτική θητεία στις μεγάλες πόλεις, εκεί που υπάρχει και η κρίση κατά κύριο λόγο και μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν για κάποιο ανεξήγητο λόγο. Υπάρχει σειρά ζητημάτων που το νομικό μας γραφείο εξετάζει και που κινούνται, νομίζω σε μια δίκαιη κατεύθυνση.

Μειώνεται, ας πούμε ο χρόνος. Γιατί να έχει διαφορετικό χρόνο η εναλλακτική από την κανονική θητεία; Σήμερα η κανονική θητεία είναι από 9 έως 12 μήνες στον Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, ενώ υπάρχουν και οι ειδικές κατηγορίες» τόνισε ο κ. Βίτσας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι πρέπει «να σπάσουμε πρακτικά και νομοθετικά» την τιμωρητική αντίληψη που ίσχυε ως σήμερα, τονίζοντας: «Η θητεία δεν είναι τιμωρία. Είναι μια διαδικασία προσφοράς. Οτιδήποτε την επεκτείνει ως τιμωρία κάνει και τη θητεία τιμωρία. Στόχος μας είναι ο νέος άνθρωπος να μη νιώθει ότι η στρατιωτική θητεία είναι βάρος».

Σε ό,τι αφορά την «ωφέλιμη θητεία», ο αν. υπουργός Άμυνας τονίζει ότι υπογράφτηκε απόφαση με βάση την οποία άλλοι 19 οπλίτες γιατροί που υπηρετούν ως αγροτικοί γιατροί να πληρώνονται από το υπ. Υγείας.

Ο Δ. Βίτσας ανακοίνωσε επίσης την εξομοίωση των επιστημόνων εξωτερικού και εσωτερικού που δικαιούνται να εξαγοράσουν τη θητεία τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος