Καμία ανησυχία σε ότι αφορά στη πρώτη κατοικία για όσους οφείλουν κάτω από 300.000 €, ενώ δεν γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία. Το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο.

Καμία κύρια κατοικία δεν κινδυνεύει από τους πλειστηριασμούς για χρέη κάτω από 300.000 ευρώ, έως ότου τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ρυθμίζονται τόσο τα κόκκινα στεγαστικά όσο και τα επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την μία και μοναδική κατοικία.

Η «ομπρέλα» προστασίας ανοίγει για 9 στους 10 δανειολήπτες με υπόλοιπο δανείου έως 130.000 ευρώ.

Αρκεί η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Και το εισόδημά τους είναι στις 12.500 ευρώ για τον άγαμο και έως 36.000 ευρώ για μια οικογένεια με τρία παιδιά.

Με βάση την εμπορική τιμή το «κούρεμα»

Γενναίο «κούρεμα» θα γίνεται όταν το υπόλοιπο του δανείου ΔΕΝ θα υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου που προστατεύεται.

Το ελληνικό Δηµόσιο θα επιδοτεί -κατά το 1/3- τη δόση του δανείου για τους οικονομικά αδύναμους, και σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας η επιδότηση θα καλύπτει όλο το ποσό της δόσης.

Στο νέο πλαίσιο θα μπορούν να υπαχθούν και οι δανειολήπτες που μέχρι τώρα προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη αρκεί προηγουμένως να έχουν παραιτηθεί από κάθε ένδικη προστασία που τους παρέχει ο νόμος.

Άλλωστε εάν ο δανειολήπτης δεν συμφωνεί με την λύση που θα του προτείνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα έχει δικαίωμα προσφυγής στην Δικαιοσύνη.

Ρεπορτάζ: Άντζυ Μανουσέλη

Μοιράσου το άρθρο: