Δήμος Π. Φαλήρου: Έπεσε από δολιοφθορά το κόκκινο γλυπτό (video)

Το κόκκινο γλυπτό  βρέθηκε πεσμένο στο έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες. Αρχικά θεωρήθηκε ότι η πτώση οφείλεται στους θυελλώδεις ανέμους, ωστόσο ο Δήμος Φαλήρου ανακοίνωσε ότι  «ανθρώπινα χέρια κατεδάφισαν τον “PHYLAX”. “Δεκαπέντε περίπου άγνωστοι κουκουλοφόροι, με δύο οχήματα χωρίς πινακίδες εκ των οποίων το ένα τζιπ, γύρω στις 3.30 το πρωί, έδεσαν το άγαλμα και το τράβηξαν, με αποτέλεσμα να ξεκολλήσει από τη βάση του και να πέσει κάτω, από όπου και το έσυραν έως ότου υποστεί σημαντικές φθορές, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Σε «τρομοκρατικό ακτιβισμό ή παρακρατική ενέργεια» αποδίδει ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, την ενέργεια.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την ενέργεια «απόλυτα προγραμματισμένη», καθώς, όπως είπε, έληγαν στις 2 τα ξημερώματα, οι περιπολίες που ξεκίνησαν στις 29 Δεκεμβρίου, λόγω των αντιδράσεων για την τοποθέτηση του γλυπτού.

Συνεργείο του Δήμου Π. Φαλήρου έσπευσε επί τόπου και απομάκρυνε το γλυπτό, το οποίο φυλάσσεται πλέον σε αποθήκη.

Για «μεσαιωνική αντίδραση» έκανε λόγο ο δημιουργός του γλυπτού Κωστής Γεωργίου, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι αποφασίζουν για κάτι που δεν τους αρέσει, στερώντας το από όλους τους άλλους».

Η τοποθέτηση του γλυπτού στο Τροκαντερό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με ορισμένους να θεωρούν ότι θίγει το θρησκευτικό τους συναίσθημα, χαρακτηρίζοντάς το «σατανικό» και «προσβλητικό».

Δολιοφθορά στα καλώδια της ΔΕΗ για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στα συστήματα φωτισμού, μπογιές αλλά και “αγιασμός” είναι ορισμένα μόνο από τα «επεισόδια» στη διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κάτω από φωτογραφίες που ανέβηκαν στα social media μετά τη δολιοφθορά, υπήρχαν φράσεις που έκαναν λόγω για «οργή θεού» και «δικαίωση».

Στην ανακοίνωση του Δήμου Π. Φαλήρου, αναφέρεται ότι οι κουκουλοφόροι στράφηκαν με απειλές και βρισιές κατά ιδιοκτήτη καντίνας, ο οποίος στάθηκε αυτόπτης μάρτυρας στην “αποκαθήλωση” που διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά.

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρινίζει, ότι η τοποθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο έγινε με την έννοια της συμβολικής φύλαξης της πόλης, καθώς εκεί ήταν ο λιμένας του Φαλήρου, απ΄ όπου, σύμφωνα με την παράδοση, ξεκίνησαν ο Φάληρος για την Κολχίδα, ο Μενεσθέας με τους Αθηναίους για την Τροία και ο Θησέας για την Κρήτη, προκειμένου να σκοτώσει τον Μινώταυρο.

Σημείωσε ότι πρόσφατα είχε ολοκληρωθεί η ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής, όπου είχαν τοποθετήθηκαν γλυπτά από τα ταυροκαθάψια (τους αγώνες των νέων με τους ταύρους στην Κρήτη) και θεωρήθηκε σκόπιμο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής να ενισχυθεί ο μύθος με την τοποθέτηση του PHYLAX, ο Τάλως δηλαδή, ο γνωστός και τρομερός φύλακας της Κρήτης, που είχε δημιουργήσει ο θεός Ήφαιστος.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος