Επίθεση από άγνωστους σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην οδό Σίνα.

Οι άγνωστοι έκαψαν αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στον προαύλιο χώρο του Ινστιτούτου. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές τόσο στο συγκεκριμένο όχημα, όσο και σε ένα άλλο σταθμευμένο, που ανήκει επίσης στο Ινστιτούτο. Στο σημείο έσπευσαν 2 οχήματα της Πυροσβεστικής με 7 πυροσβέστες.

Περίπου μία ώρα αργότερα, άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια των γραφείων του Ινστιτούτου και έβαλαν φωτιά, επίσης με εύφλεκτο υγρό. Από την πυρκαγιά, που έσβησε γρήγορα χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Ανακοίνωση εξέδωσε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί, στην οποία αναφέρει ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και ότι οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν αμέσως.

Απευθυνόμενος προς τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα συνέστησε ηρεμία αλλά και επαγρύπνηση.

Απερίφραστα καταδικάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών την επίθεση κατά του Γαλλικού Ινστιτούτου.

«Η ανεγκέφαλη και εγκληματική αυτή πράξη κατά ενός ιδρύματος που είναι σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας και της προσφοράς της Γαλλίας στο ελληνικό πολιτιστικό και πνευματικό γίγνεσθαι είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αντίθετα προς το σκοπό της, η βάρβαρη και ακατανόητη αυτή ενέργεια θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βαθιά ριζωμένη φιλία μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Γαλλίας και τη στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Tο Γαλλικό Ινστιτούτο, σε καιρούς δύσκολους για την χώρα και την Αριστερά, έσωσε λαμπρούς εκπροσώπους της αριστερής διανόησης, παραχωρώντας τους υποτροφίες και μεταφέροντας τους με το θρυλικό πλοίο «Ματαρόα». Πρόκειται για ένα σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται απέναντι σε τέτοιες ενέργειες και στους δράστες της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: