Σε ηλικία 42 χρόνων πέθανε ο δημοσιογράφος και εκδότης του «ThePressProject», Κώστας Εφήμερος (Παπαδόπουλος), ύστερα από ανακοπή καρδιάς.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε και η σύντροφός του, Γρανέτα Καρατζά, με ένα συγκινητικό μήνυμα στο Facebook, στο οποίο έγραψε: «Ο Κώστας μου έφυγε πριν δύο ώρες. Ήμασταν πιο ευτυχισμένοι και πιο ερωτευμένοι από ποτέ».

«Ο Κώστας Εφήμερος υπήρξε πρωτοπόρος της σύγχρονης δημοσιογραφίας. Η συνεισφορά του υπήρξε σημαντική τόσο σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό των Μέσων Ενημέρωσης, όσο και σε ό,τι αφορά τον εκδημοκρατισμό τους», τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook.

Ο Κώστας Εφήμερος ήταν και ιδιοκτήτης της εταιρείας πληροφορικής BitsnBytes, καθώς και μέλος των European Center for Press and Media Freedom, International Press Institute, Osservatorio Balcani and Caucaso for Media Freedom και συνεργάτης του Wikileaks.

Τη θλίψη τους για το θάνατο του Κώστα Εφήμερου εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο δημιουργός των Wilikeaks Julian Assange ο βρετανός δημοσιογράφος Paul Mason, και ο Γιάνης Βαρουφάκης.


Ήταν επίσης παραγωγός και μέλος της συγγραφικής ομάδας της σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής «ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ». Το 2011 οργάνωσε την παραγωγή του ντοκιμαντέρ Debtocracy.

Παράλληλα, διατηρούσε καθημερινή ραδιοφωνική και εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή, ενώ αρθρογραφούσε συστηματικά και συμμετείχε στο ερευνητικό δημοσιογραφικό δυναμικό του ThePressProject.

Ο Κώστας Εφήμερος ήταν από τους πρώτους που είχαν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, από τις πρώτες ώρες του «Μαύρου» στις 11 Ιουνίου του 2013.

 

Συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια να παραμείνουν οι δομές της ΕΡΤ σε λειτουργία, ενώ πολύτιμη ήταν και η συμβολή του στην τηλεοπτική παραγωγή και μετάδοση του δελτίου ειδήσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ από το χώρο μπροστά στο Ραδιομέγαρο, μετά την εισβολή της αστυνομίας και την απομάκρυνση των αγωνιζόμενων εργαζομένων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

 

«Οδυνηρό γεγονός» χαρακτηρίζει τον απροσδόκητο θάνατο του Κώστα Εφήμερου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο προοδευτικός Κώστας Εφήμερος, υπηρέτησε την ερευνητική δημοσιογραφία και υπήρξε από τους πρωτοπόρους στον χώρο του ηλεκτρονικού Τύπου», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ τον δημοσιογράφο αποχαιρέτισε με μία ανάρτηση στο twitter και ο Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, μεταξύ άλλων την «καθοριστική συμβολή του ίδιου και της ιστοσελίδας του στην αναμετάδοση του σήματος της ΕΡΤ μετά το πραξικοπηματικό «μαύρο», την πολυετή συνεργασία του με τον Ρ/Σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», αλλά και την πίστη του στην «συμμετοχική δημοσιογραφία «από τα κάτω», δίχως πολιτικές ή οικονομικές εξαρτήσεις, με έμφαση στην πρωτογενή έρευνα και την διεισδυτική ανάλυση».
Η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως «Στη σύντομη επαγγελματική του διαδρομή, ξεχώρισε για τη μαχητικότητα και το ανήσυχο πνεύμα του», ενώ τα συλληπητήριά τους εκφράζουν ακόμη ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και η ΛΑΕ.