Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Ιουλίου, η εκδήλωση του Δήμου Καισαριανής για τη Δασοπροστασία, εγκαινιάζοντας με την εκδήλωση αυτή και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης του Δήμου.

Στην εκδήλωση χαιρέτησε ο κ. Θανάσης Εξαρχόπουλος επικεφαλής της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής και Δημοτικός Σύμβουλος. Στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, για να μπορέσει σήμερα να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Κέντρο, όπου θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Υμηττό και το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής.

Τέλος, έκανε κάλεσμα για συμμετοχή και δράση του κόσμου μέσα από την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του βουνού ως λαϊκή περιουσία.

Στην κεντρική ομιλία του ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Υπάρχει στα χαρτιά δασαρχείο Υμηττού όμως στην πράξη δεν λειτούργησε ποτέ και για το βόρειο κομμάτι που μας αφορά υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας. Η συνολική μείωση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχώς μειούμενη χρόνο με το χρόνο προληπτική παρουσία και επιτήρηση στο χώρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό στον Α πυροσβεστικό σταθμό, που ανήκει η περιοχή μας, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου μειώθηκε καθώς το μετακίνησαν σε άλλες υπηρεσίες».

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος επισημαίνει πως: «Ο Δήμαρχος στάθηκε και στα οικονομικά συμφέροντα που επιβουλεύονται τον Υμηττό, καθώς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του διεκδικείται από ιδιώτες. Επισήμανε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη από την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση τομέων των δασών με την πολιτική του αποχαρακτηρισμού της γης, ενώ η ακύρωση του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού αφήνει τον Υμηττό έρμαιο στις ορέξεις του κεφαλαίου. Τόνισε το γεγονός ότι η φετινή θερμοπυρική περίοδος, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την προστασία του Υμηττού και του δάσους του.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Εθελοντική Δασοπροστασία του Δήμου Καισαριανής, η οποία φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και ανεκτίμητης προσφοράς, όταν το 1985 ο Δήμαρχος Π. Μακρής την ίδρυσε με στόχο να προστατεύεται σε σταθερή βάση το δάσος με την συμμετοχή του λαού, να μπορέσει να σταθεί εμπόδιο απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα».

«Από την αρχή της ίδρυσης μέχρι σήμερα ήταν καθαρό στην δράση της ομάδας ότι σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού στην προστασία του περιβάλλοντος και των δασών. Η προσφορά των μελών της ομάδας έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της την εθελοντική στράτευση και διέπεται από αξίες όπως η ανιδιοτέλεια, η συλλογικότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη, χωρίς καμιά προσδοκία ατομικής ωφέλειας ή ανταπόδοσης της βοήθειας, παρά με μοναδικό γνώμονα να προστατεύσουν τον σημαντικό αυτό πνεύμονα ζωής για όλη την Αττική» σημείωσε ο Δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος.

Υπογράμμισε ότι αποτελεί σταθερή διεκδίκηση του Δήμου η κάλυψη των κενών σε προσωπικό όλων των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στην δασοπροστασία με μόνιμη και σταθερή εργασία όλων των βαθμίδων, η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων κονδυλίων για έργα που είναι αναγκαία, ενώ παλεύουμε να μετατραπεί σε κρατική περιούσια η ιδιοκτησία που υπάρχει στον Υμηττό.

Για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης ανέφερε στην ομιλία του ότι «ο χώρος αυτός έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος. Είναι ο χώρος που έπεσαν μαχόμενα 7 παλικάρια της Καισαριανής στην μάχη με τους ντόπιους συνεργάτες των Γερμανών το 1944».

Μοιράσου το άρθρο: