Τελευταίο κύμα φυγής των εκδρομέων ενόψει του Δεκαπενταύγουστου και με πληρότητα έως και 100% αναχωρούν τα πλοία για Αργοσαρωνικό, Κυκλάδες, Β. Αιγαίο, Δωδεκάνησα και Κρήτη. Πληρότητα και σε τρέναλεωφορεία, τα οποία εκτελούν έκτακτα δρομολόγια. Ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας έχει λάβει η Τροχαία στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Σαλπάρουν για τα νησιά γεμάτα επιβάτες

Την Παρασκευή, 51 πλοία απέπλευσαν από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου, ενώ, 100.000 αυτοκίνητα και 20.000 επιβάτες αναμένεται να εγκαταλείψουν μέχρι την Κυριακή την πρωτεύουσα.

Αυξημένη είναι η κίνηση και στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, όπου έχουν προγραμματιστεί 170 έκτακτα δρομολόγια μέχρι και τη Δευτέρα, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, για την εξυπηρέτηση περισσότερων από 45.000 επιβάτες.

Από τα ξημερώματα έως το μεσημέρι της Παρασκευής, 24.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια Ελευσίνας και 14.300 τα διόδια Αφιδνών.

Ομαλά διεξάγεται η κίνηση στις εθνικές οδούς όπως και στο υπόλοιπο εθνικό οδικό δίκτυο, με την Τροχαία ωστόσο να ζητά την αυξημένη προσοχή των οδηγών.

Στα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας συμπεριλαμβάνεται ενισχυμένη παρουσία τροχονόμων για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε βασικούς κόμβους, κατά μήκος των εθνικών οδών, στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, στα διόδια, για ενημέρωση των οδηγών, καθώς και σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς και περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

Για την πρόληψη ατυχημάτων, συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κλπ, αλλά και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Σε ό,τι αφορά τα φορτηγά, άρχισε ήδη η απαγόρευση κίνησης όσων είναι ωφέλιμου φορτίου πάνω από 1,5 τόνο, ως εξής:

  • Σήμερα, Παρασκευή, για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16.00 έως 21.00 και το Σάββατο, για το ρεύμα εξόδου, από ώρα 08.00 έως 13.00.
  • Τη Δευτέρα 14 Αυγούστου, για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16.00 έως 23.00 και την Τρίτη 15 Αυγούστου, για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 16.00 έως 23.00.
  • Την Κυριακή 13 Αυγούστου, δεν ισχύουν οι απαγορεύσεις.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα φορτηγά ψυγεία και αυτά που μεταφέρουν ζώντα ζώα και ευπαθή προϊόντα, οι υδροφόρες και βυτιοφόρα που κινούνται για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, τα οχήματα κοινής ωφέλειας και έκτακτης ανάγκης, αυτά που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς και όσα χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς:

  • να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου,
  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση,
  • να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας,
  • να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και
  • σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Ρεπορτάζ: Άντζ. Ζούγρα, Δ. Ακριώτου, Γ. Καρυωτάκης/Επιμ.: Ν. Τζανετάκου
Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια ενόψει 15αύγουστου-Επί ποδός η Τροχαία (video)

 

Μοιράσου το άρθρο: