Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον χώρο της Υγείας κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου Υγείας. Την αισιοδοξία του για την ανασυγκρότηση του συστήματος Υγείας, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως η ισότητα στην υγεία είναι το μεγάλο στοίχημα για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Τα μνημόνια έβλαψαν σοβαρά την υγεία: Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση του ΟΟΣΑ για το «προφίλ υγείας» στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων – μία περίοδος που συνοδεύτηκε από δραματικές και παράλογες κάποιες φορές περικοπές στον ευαίσθητο χώρο της δημόσιας περίθαλψης, με δραματικές συνέπειες για τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

Τα στοιχεία της έκθεσης είναι αποκαλυπτικά. Παρά το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά, έχοντας φθάσει τα 81,1 έτη, εντούτοις μειώνεται ο χρόνος που διανύεται με καλή υγεία εξαιτίας της αύξησης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Την ίδια στιγμή, τα χρόνια της κρίσης η ετήσια κατά κεφαλή δαπάνη για την Υγεία μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με το 2009, με τη μέση δαπάνη ανά άτομο να βρίσκεται στα 1.650 ευρώ, δηλαδή στα 2/3 της αντίστοιχης στην Ε.Ε.

Οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα φθάνουν το 5,1% με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη να βρίσκεται στο 7,2%.

Η έλλειψη σχεδιασμού, ελέγχου και λογοδοσίας και το διογκούμενο έλλειμμα από λανθασμένες πολιτικές, υπονόμευσαν την πραγματική αποστολή του υπουργείου Υγείας, επεσήμανε μιλώντας στην εκδήλωση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αναδεικνύουν ένα σοβαρό έλλειμμα του Συστήματος Υγείας και αποτελούν την επιστημονική και πολιτική τεκμηρίωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που είναι σε εξέλιξη, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Το υπουργείο Υγείας ιδρύθηκε το 1917 επί κυβερνήσεως Ελευθερίου Βενιζέλου ως «υπουργείο Περιθάλψεως», με στόχο την ασφαλή περίθαλψη των ανθρώπων μετά τις πληγές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο λεύκωμα αποτυπώνεται η ζωντανή ιστορία της Δημόσιας Υγείας της χώρας και οι κοινωνικές αλλαγές που τη συνόδευσαν στην πορεία του χρόνου.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής έκανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος. Η όμορφη εκδήλωση ντύθηκε με τα μουσικά χρώματα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, μέλη της οποίας ερμήνευσαν αποσπάσματα από έργα του Μότσαρτ.

Ρεπορτάζ: Ν. Καπόγλης
Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο: