Ο αντιφασιστικός χαρακτήρας που η επερχόμενη Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί, αλλά και οι πρόσφατες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και εργαζομένων και οι τραυματισμοί τους, από υποστηρικτές φασιστικών – χιτλερικών αντιλήψεων και πρακτικών, επηρεάζουν το πλαίσιο δραστηριοτήτων που άλλες ήταν από καιρό προγραμματισμένες και άλλες προέκυψαν.

H OΛΜΕ με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη Γερμανική κατοχή, αναφέρει (διαβάστε το πλήρες κείμενο) μεταξύ άλλων: «Χρέος της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι με αφορμή την επέτειο της 12ης  Οκτώβρη του ΄44 να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη και να αντισταθεί με γνώση και ευθύνη απέναντι στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας που επιχειρείται και κατευθύνεται από συγκεκριμένα διεθνή αντιδραστικά κέντρα.

Να αναδειχτεί το έπος της εθνικής αντίστασης και η συμβολή της στην αντιφασιστική νίκη. Τέλος, είναι υποχρέωση κάθε «δασκάλου» να φωτίσει τα γεγονότα με ιστορικά ντοκουμέντα ώστε να αναδειχτεί η αναγκαιότητα του αγώνα για εθνική ανεξαρτησία όταν υπάρχουν επεμβάσεις ξένων  παραγόντων.

Ιδιαίτερα σήμερα, που οι εθνικιστικές, νεοφασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις  αναβιώνουν, ενώ οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων εξαθλιώνουν τους λαούς σπέρνοντας τη φτώχεια, την προσφυγιά και το θάνατο, καλούμαστε να τιμήσουμε με πράξεις το πνεύμα αυτής της επετείου. Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός!

Το μήνυμα της εθνικής αντίστασης παραμένει ζωντανό, γιατί ο δάσκαλος οραματίζεται,  εμπνέει, αγωνίζεται!».

Στην Αγία Παρασκευή

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο 2ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής, με αφορμή την επερχόμενη Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με προσκαλεσμένο το Μανώλη Γλέζο.

Ήδη από τα μαθητικά του χρόνια είχε δημιουργήσει αντιφασιστική ομάδα και από το 1941 – 1944 έδρασε μέσα από τις τάξεις της ΟΚΝΕ του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ.

Eμβληματική φυσιογνωμία ο Μανώλης Γλέζος, με έντονη δράση ενάντια στους κατακτητές της χώρας μας, αλλά και με διώξεις σε βάρος του στη μεταπολεμική περίοδο, θα δώσει το παρόν στην εκδήλωση και θα μιλήσει με τους μαθητές.

Εκτός από το κατέβασμα της σημαίας των κατακτητών, από το βράχο της Ακρόπολης, μαζί με το Λάκη Σάντα στις 31/5/1941, ο Μανώλης Γλέζος συνεχίζει να αγωνίζεται σε θέματα όπως η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Στην Καλαμάτα

Το 6ο Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στη Λαϊκή Αγορά της πόλης με ελεύθερη είσοδο. Τη διοργάνωση έχει η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας και το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:
Είσοδος Ελεύθερη

Εκδήλωση: Ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης, της κοινωνικής ζωής και των αντιστάσεων απέναντι στην εξουσία.

Συναυλία:
– Blues Escape
– Social Waste (Official)

Θα ακολουθήσει Ρεμπέτικο Γλέντι

Στο Ρουφ

Στα πλαίσια του διεθνούς αντιφασιστικού διημέρου (14 και 15 Οκτωβρίου) εκτός από τις διεθνείς συμμετοχές και τη συμμετοχή των θυμάτων των πρόσφατων επιθέσεων στον Ασπρόπυργο, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων INTRACOM, καλεί σε συμεμτοχή, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Οι ρατσιστικές δολοφονικές επιθέσεις συνεχίζονται στην Ελλάδα. Ο μετανάστης εργάτης γης Ασφάκ Μαχμούντ έπεσε θύμα της οργανωμένης δολοφονικής ρατσιστικής επίθεσης από τάγμα εφόδου φασιστοειδών στην Γκορυτσά Ασπροπύργου , το περασμένο Σάββατο στις 7/10. Η φωτογραφία του έκανε το γύρο του κόσμου.

Καταδικάζουμε τις επιθέσεις των φασιστών και απαιτούμε να μπει τέλος στη δράση τους. Καμιά ανοχή στις δολοφονικές ρατσιστικές επιθέσεις των νεοναζί.

Η εισαγγελική έρευνα χρειάζεται να ολοκληρωθεί και να παραπεμφθούν οι φασίστες πριν θρηνήσουμε ένα νέο Σαχζάτ Λουκμάν».

 

Μοιράσου το άρθρο: