Ο Γιάννης Μπεχράκης ήταν ο μοναδικός Έλληνας που βραβεύτηκε με το Πούλιτζερ το 2016 για τις φωτογραφίες που τράβηξε (ως επικεφαλής της ομάδας του Ρόιτερς μαζί με τον Άλκη Κωνσταντινίδη και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη), καλύπτοντας την προσφυγική κρίση. «Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία. Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει «δεν γνώριζα»», έλεγε.

«Μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο», ήταν τα λόγια του που του έδιναν δύναμη και πίστη στην αποστολή του. Κάθε «κλικ» και μια αλήθεια:

Ο πατέρας από την Συρία περπατά στην Ειδομένη κρατώντας σφιχτά την κόρη του,

,ένα δελφίνι που «καλωσορίζει σχεδία με πρόσφυγες» στα ανοιχτά της Κω,

«Ήταν σαν το δελφίνι να έδειχνε το δρόμο καλωσορίζοντας τους ανθρώπους». Γ.Μπ

παιδιά θύματα του εμφυλίου στην Γουγκοσλαβία.

Με πραγματικό κίνδυνο της ζωής του, βρέθηκε στα πιο επικίνδυνα μέτωπα: από τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία μέχρι την Τσετσενία, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, και τη Σιέρα Λεόνε καλύπτοντας συνταρακτικά γεγονότα.

Κάθε λήψη του και ένα έργο τέχνης με σκοπό να αποκαλύψει την φρίκη στις εμπόλεμες χώρες.

Το έργο του αποτελεί δημοσιογραφικό και ιστορικό ντοκουμέντο, έγραψαν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Νικήθηκε από τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 58 ετών. Όμως ξεγέλασε πολλές φορές το θάνατο στις αποστολές του, όπως το 2000 που είχε βγει ζωντανός από ενέδρα ενόπλων ανταρτών στη Σιέρα Λεόνε.

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του βραβευμένου Έλληνα φωτορεπόρτερ εξέφρασε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

«Ας ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμα αυτό μέσα από τη δράση μας και τη δουλειά μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Τη βαθύτατη θλίψη τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νίκος Βούτσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, το υπουργείο Πολιτισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Βίτσας και η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ο αποχαιρετισμός από το πρακτορείο Reuters όπου εργαζόταν:

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: