Η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου ήρθε στην Αθήνα. 154 προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα του αυτοκράτορα της Κίνας Τσιανλόγκ, που αντιπροσωπεύουν έναν αιώνα κινεζικού πολιτισμού, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κοινό στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Είναι η πρώτη φορά που η χρυσοποίκιλτη επίπλωση, τα τελετουργικά ενδύματα, τα πορσελάνινα σκεύη τσαγιού και άλλα πολυτελή αντικείμενα από τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του αυτοκράτορα Τσιανλόγκ, ταξιδεύουν μακριά από την Απαγορευμένη Πόλη.. Αθέατα ακόμη κι από το κινεζικό κοινό, παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο πρόσφατα ψηφίστηκε ανάμεσα στα δέκα καλύτερα του κόσμου.

Ο επισκέπτης μπαίνοντας στον εκθεσιακό χώρο, αντικρύζει τη χρυσοκέντητη τελετουργική στολή του Αυτοκράτορα και το γιγαντιαίο πορτραίτο του που τον απεικονίζει αμέσως μετά την άνοδο του στο θρόνο, το 1736.

Ακολουθεί ένας από τους επιβλητικούς σκαλιστούς θρόνους που υπήρχε στο παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου, όπως το είχε ονομάσει ο ίδιος ο αυτοκράτορας καθώς και το δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων με το κομψό παραβάν από κόκκινο σανταλόξυλο και φτερά αλκυώνας.

Μία ακόμη ενότητα περιέχει τα σκεύη για το τσάι του Αυτοκράτορα και των καλεσμένων του, ποιητικά κείμενα του ίδιου και θεατρικά κοστούμια.

Στην έκθεση παρουσιάζεται κι ένας δεύτερος χρυσοποίκιλτος θρόνος καθώς και το γραφείο του Αυτοκράτορα.

Στην τελευταία ενότητα παρουσιάζονται βουδιστικά έργα από πολύτιμα υλικά, με κυρίαρχα τα αγάλματα του νεαρού Βούδα, του τρίτου Δαλάι Λάμα και ενός βουδιστή ιεραπόστολου.

Η έκθεση που οργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, θα διαρκέσει έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2019.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασσάλου

Μοιράσου το άρθρο: