Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Καμία ανησυχία από τον ραδιολογικό έλεγχο στο Μάτι (video)

Καμία απολύτως ανησυχία από άποψη ακτινοπροστασίας δεν προκαλούν τα αποτελέσματα του συνόλου των μετρήσεων ραδιενέργειας που έγιναν στο πυρόπληκτο Μάτι της Ανατολικής Αττικής, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Οι μετρήσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνολικότερης διερεύνησης και αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου, τις οποίες διενεργεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, οι συστηματικές μετρήσεις του εθνικού δικτύου παρακολούθησης των επιπέδων ραδιενέργειας περιβάλλοντος δεν έδειξαν κάποια μεταβολή ραδιολογικού ενδιαφέροντος στην ατμόσφαιρα της Αττικής στο διάστημα που ακολούθησε τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου.

Η ΕΕΑΕ πραγματοποίησε επιτόπια διερεύνηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Μάτι, από την οποία προέκυψαν συνήθεις τιμές ακτινοβολίας του φυσικού υποβάθρου. Στην πυρόπληκτη περιοχή η διάχυτη γ-ακτινοβολία κυμαίνεται μεταξύ 10 έως 30 nSv/ώρα (νανο-σίβερτ ανά ώρα), δηλαδή τιμές οι οποίες βρίσκονται στο κάτω μέρος του εύρους διακύμανσης του φυσικού υποβάθρου διάχυτης γ-ακτινοβολίας που παρατηρείται στη χώρα μας (10-150 nSv/ώρα).

«Αυτονόητα, δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από άποψη ακτινοπροστασίας» τονίζει η ΕΕΑΕ.

Συλλογή δειγμάτων και από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Εν τω μεταξύ, και τo Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη συλλογή της πρώτης σειράς δειγμάτων εδάφους, στο πλαίσιο της εκτίμησης της περιβαλλοντικής κατάστασης που έχει προκύψει από την πυρκαγιά στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής.

Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζονται μετρήσεις του αέρα με το κινητό εργαστήριο ατμοσφαιρικής χημείας του ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ σε επιλεγμένα σημεία. Η δράση αυτή γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της Περιφέρειας Αττικής και ως συνέχεια της αντίστοιχης δράσης του «Δημόκριτου», που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, με στόχο τον ενδελεχή και διασταυρωμένο έλεγχο των αποτελεσμάτων από δύο διαφορετικά εργαστήρια.

Τα δείγματα θα αναλυθούν για τον προσδιορισμό βαρέων μετάλλων και πολυαρωματικών υδρογονανθράκων. Η δειγματοληψία θα επαναλαμβάνεται σε μηνιαία βάση έως τα μέσα του χειμώνα (Ιανουάριο ή Φεβρουάριο), ώστε να μελετηθεί η χρονική μεταβολή της περιεκτικότητας του εδάφους στα στοιχεία αυτά. Ανάμεσα στα σημεία δειγματοληψίας εδάφους είναι και ο χώρος που είχαν συγκεντρωθεί τα καμένα αυτοκίνητα, πίσω από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ραφήνας, κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Ε. Μπουρνού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος