Αντιδράσεις για την τροπολογία του υπ. Εργασίας επί των απεργιών (video)

Αποσύρθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, με την οποία οριζόταν ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. «Δεν τίθεται ζήτημα συρρίκνωσης του δικαιώματος της απεργίας» τόνισε μιλώντας στο Α Πρόγραμμα η Εφη Αχτσιόγλου. Προκλήθηκαν ωστόσο αντιδράσεις, εντός αλλά και εκτός Βουλής. Ένταση επικράτησε το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας όταν διαδηλωτές του ΠΑΜΕ επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χημικά. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν εισβάλει στην είσοδο του υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τροπολογία.

Μέλη του ΠΑΜΕ που είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας εισέβαλαν στη στοά που βρίσκεται η είσοδος σπάζοντας τα στόρια που ήταν κατεβασμένα για λόγους ασφαλείας ενώ κατά την είσοδό τους αφαίρεσαν τα γράμματα που βρίσκονται πάνω από την είσοδο του υπουργείου. Ζήτησαν να συναντηθούν με την υπουργό, κάτι που δεν έγινε δεκτό και ακολούθησε ένταση με τραυματισμούς διαδηλωτών και τριών αστυνομικών.

Μετά την ένταση έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ενώθηκαν με διαδηλωτές της ΑΔΕΔΥ και μαζί συνέχισαν τη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

Ένταση επικράτησε για λίγο και στην Ηρώδου Αττικού, όταν μέλη του ΠΑΜΕ, που έφτασαν στο σημείο με πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος, επιχείρησαν να σπάσουν τον φραγμό για το Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα προσπάθησαν να ρίξουν τις δύο κλούβες που ήταν παραταγμένες με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να απαντήσουν με τη ρίψη χημικών. Οι διαδηλωτές τελικά αποχώρησαν, καθώς δεν κατόρθωσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

«Δεν συρρικνώνεται το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η απόσυρση της τροπολογίας έγινε για να γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις και θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να υλοποιήσουμε. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει προθεσμία να νομοθετήσει περίπου έως τις 10-12 Ιανουαρίου και πως έως τότε θα έχει κατατεθεί και η σχετική ρύθμιση.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε στην διαπραγμάτευση, να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων και τη συμφωνία για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων από την 1/9/2018, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έγιναν οι απαραίτητες σταθμίσεις από την κυβέρνηση, που έχει «εξηγήσει με τον αναλυτικότερο δυνατό τρόπο και στους εργαζόμενους και στα σωματεία». «Το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να επανέλθει το πλαίσιο προστασίας και εγγύησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σ’ αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, καθώς ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουμε σε ένα καθεστώς βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης με αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας» είπε.

«Δε θέλουμε να υποστηρίζουν κάποιοι ότι προχωράμε νύχτα και εν κρυπτώ», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

«Εγώ, το πρωί ξύπνησα με μεγάλη χαρά. Ερχόμουνα και δεν κρατιόμουνα να ψηφίσω την τροπολογία. Έκανα λάθος όμως που γράφτηκα στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, γιατί ήθελα το 50 συν 1 για τις απεργίες. Δεν ήξερα ότι έκανα λάθος. Αν ήθελα να καταργηθούν οι απεργίες στην Ελλάδα έπρεπε να γραφτώ στον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν μπόρεσαν να πάρουν οι προηγούμενοι», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από τη Βουλή και πρόσθεσε σχετικά με την τροπολογία: «Δεν σας ξεπλένει ότι την αποσύρατε, η κυβέρνηση που θέλει το 50 συν 1 για την προκήρυξη της απεργίας δεν κυβερνά με το 50 συν 1 του ελληνικού λαού καθώς αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί μόνο το 22% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου».

«Η κατάθεση νύχτα της τροπολογίας για τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας και στη συνέχεια η απόσυρσή της -και πάλι νύχτα- αποτελεί κυνική ομολογία αυταρχικού καθεστωτισμού», τόνισε σε δήλωσή της η υπεύθυνη Εργασίας της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου προσθέτοντας ότι «με διαρκείς μεθοδεύσεις και χωρίς ίχνος διαλόγου επιλέγουν να περιορίσουν ένα τόσο σημαντικό συνταγματικό δικαίωμα».

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος