Εντός Νοεμβρίου η ανέλκυση του Δ/Ξ “Αγία Ζώνη ΙΙ” (video)

Η επιχείρηση ανέλκυσης του πρυμναίου τμήματος του φορτηγού πλοίου “CABRERA”, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο λιμάνι του Λαυρίου παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το υπό σημαία Antigua, φορτηγό πλοίο Cabrera βυθίστηκε παραμονές Χριστουγέννων του 2016, μέσα σε σφοδρή θαλασσοταραχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Άνδρου.

Είχε αποπλεύσει από τη Λάρυμνα, φορτωμένο με 3.500 τόνους σιδηρονικέλιο με προορισμό τη Φινλανδία. Επί δέκα μήνες το κουφάρι του πλοίου παρέμεινε σε βάθος 35 μέτρων, σκορπώντας μεγάλο μέρος του φορτίου του στον βυθό.

Την επιχείρηση διάσωσης του εννεαμελούς πληρώματος έκαναν με ελικόπτερο άνδρες του Λιμενικού.

Πάνω από 45 ναυάγια – οικολογικές βόμβες έχει χαρτογραφήσει το Λιμενικό Σώμα σε Σαρωνικό, Αιγαίο και Ιόνιο.

Για όλα αυτά τα βυθισμένα πλοία κανείς επί χρόνια δεν είχε ενδιαφερθεί, καταγγέλλει ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος βρέθηκε μαζί με την ηγεσία του Λιμενικού, στην επιχείρηση μεταφοράς του πλοίου στο Λαύριο.

Η ανέλκυση του Cabrera αποτελεί το πρώτο βήμα. Στο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Ναυτιλίας περιλαμβάνεται η ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ από τον βυθό της Σαλαμίνας, εντός του Νοεμβρίου.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη βουλή, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων διατάξεις για την μείωση του ορίου ηλικίας των πλοίων που κάνουν εφοδιασμό καυσίμων και την υποχρέωση των εταιρειών να δίνουν πλήρες στίγμα και σήμα εφοδιασμού του κάθε πλοίου, κατά την διάρκεια της πετρέλευσης.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος