Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το Κράτος και πάγια θέση παραμένει η σταδιακή επαναφορά του στα 751 ευρώ, επισημάνθηκε από την ΕΣΕΕ, στη συνάντηση που είχαν χθες με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης, μέλη του προεδρείου, καθώς και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης και Νότης Μηταράκης, συζήτησαν για τις θέσεις της ΕΣΕΕ και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας σε ότι έχει να κάνει με τα εργασιακά θέματα, την αδήλωτη εργασία, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, το ύψος και την διαδικασία απονομής των συντάξεων και άλλα.

Οι θέσεις της ΕΣΕΕ, όπως εκφράστηκαν στην συζήτηση, έχουν ως εξής:

– Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το Κράτος.

– Το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα.

– Ο αναδιανεμητικός ρόλος του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει αδιαπραγμάτευτος,

– Θα πρέπει  να ενεργοποιηθεί η θεσμοθετημένη η επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών.

– Θα πρέπει να διασαφηνιστούν πληθώρα ζητημάτων σε τουριστικές περιοχές, με κυριότερα εκείνα που σχετίζονται με θέματα υπερεργασίας/υπερωριών/επέκτασης ωραρίου και της επιβολής προστίμων.

– Έμπρακτη υποστήριξη της μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.

Συνακόλουθα, οι θέσεις που εκφράστηκαν από τους κ.κ. Βρούτση και Μυταράκη συνοψίζονται στα κάτωθι:

– Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτασφάλισης και εργοδοτικών, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και πρέπει να μειωθεί.

– Απαιτείται μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5% που στο παρελθόν αποτέλεσε το έναυσμα για την ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

– Τα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω και να γίνουν πιο ανταποδοτικά και δίκαια.

– Κατάργηση του υφιστάμενου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 και αντικατάστασή του από ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα περιλαμβάνει τους τρεις βασικούς πυλώνες και θα το καθιστά πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό και αποτελεσματικό. Η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, θα αφορά την επικουρική και μόνο ασφάλιση, διασφαλίζοντας πολύ υψηλότερες αποδόσεις επικουρικής σύνταξης μέσα από τον ατομικό λογαριασμό (κουμπαρά) του κάθε εργαζομένου.

– ‘Αμεση εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» προκειμένου α)αα εκδίδονται ηλεκτρονικά οι συντάξεις εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και β) να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης των ασφαλισμένων/ενδιαφερομένων σε προσωπικά τους ασφαλιστικά δεδομένα

– Η μείωση των φόρων και εισφορών πρέπει να συνδυάζεται με ταυτόχρονες δράσεις πάταξης της παραβατικότητας. Θα πρέπει αντί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να «κυνηγάνε» τον παραβάτη να δίνονται κίνητρα που να κάνουν ελκυστική την νομιμότητα. Υπό αυτό το πρίσμα το «Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων – Περσέας», που νομοθετήθηκε το 2014 και αποσκοπεί στην επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων, μέσω της δημιουργίας σχετικού μητρώου υγιών επιχειρήσεων, πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα .

– Για τον ΕΦΚΑ, πέραν της αρχικής δημοσίευσης του προϋπολογισμού του φορέα, θα πρέπει να δημοσιεύεται αποκλειστικά και μόνο ο ισολογισμός του για ενίσχυση της διαφάνειας των ακολουθούμενων διαδικασιών.

– Ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται με βάση τον ν. 4172/2013, λαμβάνοντας υπόψη α) την δυνατότητα της οικονομίας και τη συνεκτίμηση σε βάθος ετών βασικών εθνικών μακροοικονομικών μεγεθών (ποσοστό ανεργίας & αδήλωτης εργασίας, ΑΕΠ/ανάπτυξη, πληθωρισμός κ.α.) και β) από ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις των κοινωνικών θεσμικών εταίρων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε ότι «πολλά θέματα είναι ακόμα ανοικτά, αλλά ελπίζουμε σε έναν ειλικρινή διάλογο τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με την Αξιωματική Αντιπολίτευση και τα λοιπά κόμματα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις των καιρών».

«Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζεται μεθοδικά και ουσιαστικά για την επόμενη ημέρα. Συνεχίζουμε τον κοινωνικό διάλογο που αποτελεί την ουσία της δημοκρατίας με τους θεσμικούς κοινωνικούς εταίρους», επεσήμανε από την πλευρά του ο Τομεάρχης της ΝΔ.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: