Έρευνα ΑΠΘ: Στο 93% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ο δράστης ήταν γνωστός του θύματος (video)

Έρευνα του ΑΠΘ για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών έδειξε ότι στο 93% των περιπτώσεων δράστης ήταν γνωστός του θύματος. Ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Θ. Δαρδαβέσης, υπό την επίβλεψη του οποίου έγινε η διερεύνηση του φαινομένου, και ο ψυχολόγος Δημήτρης Μπουρσίνος από το «Χαμόγελο του Παιδιού», μιλούν στην εκπομπή Πρώτη Είδηση για την ανάγκη της πρόληψης της παιδικής σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης, τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί για στήριξη και βοήθεια.

Η έρευνα αφορά συνολικά 229 παιδιά, ηλικίας από τριών μηνών έως και 17 ετών (μέσος όρος ηλικίας 11,25 έτη), που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση στην δεκαετία 2005-2015, και εντοπίστηκαν από καταγγελίες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς, στο πλαίσιο έρευνας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Στη συντριπτική πλειονότητα τα παιδιά γνώριζαν τον δράστη (93,0%), ο οποίος το προσέγγισε είτε αναπτύσσοντας σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης είτε δωροδοκώντας το, και μόνο στο 7% των περιπτώσεων ο δράστης τους ήταν άγνωστος. Στο 38,2% των καταγγελιών ο υπαίτιος της κακοποίησης φαίνεται να είχε σχέση συγγένειας με το παιδί. Ειδικότερα, ως δράστης παρουσιάζεται ο πατέρας του παιδιού (15,1%) και στο 19,6% κάποιος άλλος συγγενής του (θείος, ξάδερφος κ.ά.). Ορισμένες καταγγελίες κακοποίησης αφορούν στη μητέρα του παιδιού ως δράστη (1,5%).

Στο σύνολό τους οι δράστες είναι άντρες (98%) και στο 14,6% των περιπτώσεων ο υπαίτιος της κακοποίησης είναι ανήλικος. Οι καταγγελίες αφορούν σε δράστες ενήλικες, που είχαν αναπτύξει σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με το παιδί (41,7%) και μόνο 7,5% των καταγγελιών σχετίζονται με ενήλικα άτομα, τα οποία ήταν άγνωστα στο παιδί. Σε 17,6% περιπτώσεις οι δράστες είναι περισσότεροι του ενός, ενώ σε 13,1% η πληροφορία αυτή είναι άγνωστη.

«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Πρόκειται για πρόβλημα της διπλανής πόρτας» επισημαίνει ο κ. Δαρδαβέσης τονίζοντας την ανάγκη για εγρήγορση προκειμένου να γίνει γρήγορα αντιληπτό τυχόν πρόβλημα κακοποίησης ή bulling, και αναφέρθηκε σε μια συστηματική προσπάθεια που θα ξεκινήσει από τον προσεχή Μάρτιο στην κεντρική Μακεδονία από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας, υπό τη μορφή σειράς δράσεων ουσιαστικής ενημέρωσης για τα θέματα αυτά σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και σε αθλητικούς συλλόγους που εκπαιδεύουν παιδιά.

Ο κ. Μπουρσίνος αναφέρθηκε στην ανάγκη να σπάσει η σιωπή που συνήθως συνοδεύει τέτοια περιστατικά και αναφέρθηκε στη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργεί στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Πηγή ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος