Έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από τα κουνούπια παρατηρείται στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα είναι τρίτη στη λίστα, μετά τη Σερβία και την Ιταλία, των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με καταγεγραμμένα μέχρι στιγμής 11 θύματα.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, οι οποίες ακολουθήθηκαν από περιόδους ξηρασίας, λειτούργησαν ευνοϊκά για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των κουνουπιών.

Στην περιφέρεια της Δυτικής Αττικής έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη να επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και την διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

Σε απάντησή της, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου έστειλε επιστολή στους 66 δημάρχους της Αττικής, αναφέροντας ότι έχει συνάψει για φέτος και τα δύο επόμενα χρόνια συμβάσεις διεθνών διαγωνισμών συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από τον Μάρτιο διενεργεί ψεκασμούς από εδάφους και αέρος σε οικολογικά προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές περιαστικά όλων των Δήμων.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη

Μοιράσου το άρθρο: