Φάκελοι με ύποπτη σκόνη και σε άλλα Πανεπιστήμια μετά τη Μυτιλήνη (video)

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Αθήνας και της περιφέρειας ήταν μέχρι τώρα οι παραλήπτες ύποπτων φακέλων με φυλλάδια ισλαμιστικού περιεχομένου, ενώ ορισμένοι από αυτούς περιείχαν άγνωστης σύνθεσης λευκή σκόνη. Επτά εργαζόμενοι του πανεπιστημίου Αιγαίου, που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελλο, τέθηκαν προσωρινά σε καραντίνα έως ότου αποφανθεί το Χημείο του κράτους αν η σκόνη είναι επικίνδυνη.

Ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε το μεσημέρι στην σχολή ΑΣΠΕΤΕ στην Καλογρέζα και μετέβη η Πυροσβεστική προκειμένου να τον παραλάβει και στη συνέχεια να τον μεταφέρει στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να τον εξετάσουν.

Επίσης, άλλος ένας ύποπτος φάκελος στάλθηκε και στην Πρυτανεία, στην Πολυτεχνιούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες έφτασε χθες και δεν περιείχε σκόνη. Ο φάκελος είχε ανοιχτεί και το μεσημέρι ομάδα της ΕΜΑΚ τον περισυνέλλεξε για να τον μεταφέρει στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Πριν από μερικές ημέρες ένας ακόμα φάκελος έφτασε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Φάκελοι με ύποπτη σκόνη έχουν σταλεί στο πανεπιστήμιο Κρήτης και Βόλου επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της Αντιτρομοκρατικής ότι αναμένονται και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα πλην αυτού της Λέσβου.

Φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» εντοπίστηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στo κεντρικό ταχυδρομείο Κέρκυρας. Ο φάκελος φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία, όπως κι εκείνος που εστάλη στη Μυτιλήνη.

Στην περίπτωση της Κέρκυρας, δεν ανοίχτηκε, ενώ έχει ως παραλήπτη το Ιόνιο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις υπάλληλοι έχουν έρθει σε επαφή με το φάκελο, ενώ 10 άτομα περίπου που βρίσκονταν στο χώρο του ταχυδρομείου μεταφέρονται από το τμήμα πολιτικής προστασίας της Π.Ε. Κέρκυρας σε ειδικό χώρο για προληπτικό έλεγχο.

Η περιοχή αποκλείστηκε από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, μετέφερε τον φάκελο σε ασφαλή χώρο. Η Πυροσβεστική έκλεισε αεροστεγώς το φάκελο σε ειδικό κουτί και αναμένεται να τον παραδώσει σε τμήμα της ΕΜΑΚ που θα μεταβεί εντός της ημέρας στην Κέρκυρα από τα Γιάννενα.

Φάκελος που περιείχε ύποπτη σκόνη, ανοίχτηκε από δύο υπαλλήλους, του ΤΕΙ Αργοστολίου, το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, όπου ερευνούν την υπόθεση και τέθηκε αμέσως σε ισχύ το σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών. Οι δύο υπάλληλοι μεταφέρθηκαν σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου Αργοστολίου, όπου θα υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο.

Ένας ύποπτος φάκελος που έφτασε με ταχυδρομείο, στις 11 το πρωί στα γραφεία της διοίκησης των πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, με παραλήπτη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κινητοποίησε τις διωκτικές αρχές, οι οποίες ενημερώθηκαν με καθυστέρηση 4 ωρών.

Στην Αθήνα, στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, μεταφέρθηκε στις 5 το πρωί από τη Μυτιλήνη, με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C-130, ο φάκελος με την ύποπτη σκόνη ο οποίος και παρελήφθη από εξειδικευμένο κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν προληπτικά οι πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος και ο αστυνομικός που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο. Στις 5 το απόγευμα πήραν εξιτήριο καθώς όπως τους έγινε γνωστό, οι βιοχημικές εξετάσεις που έγιναν ήταν αρνητικές. Σημειώνεται, ότι ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρυτανική Αρχή του πανεπιστημίου και είχε αποσταλεί από την Ινδία.

Ο φάκελος είχε αποδέκτη την πρύτανη του Πανεπιστημίου, Χρυσή Βιτζιλάκη, και είχε αποσταλεί από την Ινδία.

Όπως έγινε γνωστό, με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει.

Ειδικοί εξέτασαν τους χώρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η λειτουργία του οποίου έχει ανασταλεί επ’ αόριστον.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Μιχάλη Λαγουδάκη, ο φάκελος περιείχε φυλλάδιο στην αραβική γλώσσα και παραδόθηκε από υπάλληλο του Ιδρύματος, ο οποίος νωρίτερα τον είχε παραλάβει με την αλληλογραφία των ΕΛΤΑ στη Γραμματεία της πρυτανείας.

Ο φάκελος που παρέλαβε το Πολυτεχνείο ήταν σκισμένος σε ορισμένα σημεία, έφερε πλέγμα ενίσχυσης και ήταν άσπρου και πράσινου χρώματος.

Οι πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου αρχικά δεν αξιολόγησαν την αποστολή του φακέλου, ωστόσο σήμερα το πρωί όταν και έγινε γνωστή η αποστολή ύποπτου φακέλου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές των Χανίων οι οποίες και παρέλαβαν το φάκελο.

Ύποπτο δέμα με άγνωστο ακόμα το περιεχόμενο του, έφτασε σήμερα το πρωί και στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά καθώς ήταν υποψιασμένη, από τα όσα προηγήθηκαν σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, η Αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου, ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία χωρίς να ανοίξει τον φάκελο. Η Αστυνομία του Βόλου παρέλαβε το ύποπτο δέμα, ενώ νεότερα στοιχεία αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες.

Και στη Σπάρτη

Την κινητοποίηση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής προκάλεσε στην Σπάρτη ο εντοπισμός φακέλου, που κρίθηκε ύποπτος μέσα στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό του φακέλου ειδοποιήθηκαν οι αρχές και η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο, ενώ στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αναμένεται στην Σπάρτη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να παραλάβει τον φάκελο.

Σχετική είδηση: Ύποπτος φάκελος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου-7 άτομα σε καραντίνα στο νοσοκομείο (video)
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ-Περιφέρεια/Ρεπορτάζ: Αναστασία Σπυριδάκη, Μαρία Παγκράτη

Κέρκυρα: Ο υπάλληλος του Ιονίου Παν/μίου ανακάλυψε το φάκελο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος