Γ. Βλόντζος: Αν οι Έλληνες παραγωγοί δεν συνεργαστούν, δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τη διεθνή αγορά (audio)

“Η αδυναμία εσωτερικής οργάνωσης στερεί από τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς ισχυρή παρουσία στην διεθνή αγορά” επεσήμανε ο κ. Γιώργος Βλόντζος Επίκουρος Καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην εκπομπή της Κωνσταντίνας Δημητρούλη “Αναμενόμενα και Μη” στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αναγνωρίσει και διεθνώς το ειδικό δίκαιο που προστατεύει τα Προϊόντα «προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης» ΠΟΠ και τα προϊόντα «προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης» ΠΓΕ. Πρόκειται για ένα δίκαιο που ισχύει μόνο στην Ενωμένη Ευρώπη και δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, με αποτέλεσμα να έχει πλημμυρίσει η διεθνής αγορά με προϊόντα που φέρουν ανάλογες ταυτότητες χωρίς ωστόσο να είναι τα αυθεντικά.

Για παράδειγμα στις ΗΠΑ υπάρχει παντού ελληνικό γιαούρτι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το πραγματικό ελληνικό γιαούρτι. Αν οι Έλληνες παραγωγοί δεν συνεργαστούν, συνασπιστούν και συνεταιριστούν δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τη διεθνή αγορά για δύο λόγους: υψηλό κόστος παραγωγής και χαμηλός όγκος παραγωγής. Ως προς τις διεθνείς συμφωνίες CETA και TTIP δεν εξέπληξε η τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα, καθώς υπάρχουν ήδη Καναδέζικες εταιρείες που παράγουν τέτοια προϊόντα που θα έπρεπε να έχουν ήδη προστατευτεί διεθνώς αλλά και εξαιτίας το ότι και ευρωπαϊκοί συνεταιρισμοί παράγουν προϊόντα ΠΟΠ χωρίς ωστόσο την ανάλογη σήμανση και τα εξάγουν στις διεθνείς αγορές».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος