Γερμανική έρευνα: “Μίζες” σε πολιτικά κόμματα για το Μετρό την περίοδο 2003-2007 (video)

“Μίζες” που φθάνουν τις 370.000 ευρώ φέρονται να διακινήθηκαν για την ανάθεση και υλοποίηση έργων του Μετρό στην Αθήνα την περίοδο 2003-2007.

Την αποκάλυψη έκανε στην γερμανική Δικαιοσύνη διευθυντικό στέλεχος που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για έργα που τιμολογούνταν απευθείας με ένα καπέλο 5% έως 7% προκειμένου να δίδονται μίζες σε πολιτικά κόμματα οι οποίες διακινούνταν με βαλίτσες.

Οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn International η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρίες Thales, Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Τα νέα στοιχεία οδήγησαν την Εισαγγελία στην άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

Μετά το FBI τώρα έχουμε και τους Γερμανούς. Εμείς δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς, ούτε δικαστές αλλά δεν πρόκειται να ανεχθούμε πρακτικές που έρχονται από το παρελθόν τόνισε απόψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στα στοιχεία που ήρθαν από την γερμανική Δικαιοσύνη για μίζες που δόθηκαν για την ανάθεση έργων του Μετρό την περίοδο 2003-2008 αλλά και την υπόθεση NOVARTIS.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος