Σκληρή απάντηση έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτβιχ Φίσερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ισχυριζόμενος ότι αποτελούν «νόμιμη ιδιοκτησία» των επιτρόπων του Μουσείου.

«Η δήλωση του κ. Φίσερ περί «νόμιμου ιδιοκτήτη» των Γλυπτών του Παρθενώνα, επιδεικνύει μια στενή, κυνική διαχειριστική αντίληψη. Παρόμοιες απόψεις είναι διαμετρικά αντίθετες με τις αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα στο διεθνές πεδίο του πολιτισμού. Αποτελούν υπολείμματα της αποικιοκρατίας και αγνοούν τη διεθνή συζήτηση και τις Διακηρύξεις της Unesco.

Ο Γερμανός διευθυντής του Βρετανικού μουσείου και ιστορικός Τέχνης ξεκαθάρισε ότι όχι μόνο δεν έχει σκοπό να επιστρέψει τα γλυπτά, αλλά ούτε και να προχωρήσει σε δανεισμό τους, παρά μόνο αν η Ελλάδα αποδεχθεί ότι ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

«Απόψεις που υποβαθμίζουν την πολιτιστική κληρονομιά από ανεκτίμητη οικουμενική αξία σε αγοραπωλησία», χαρακτήρισε η Μυρσίνη Ζορμπά τις δηλώσεις του κ. Φίσερ, ο οποίος φέρεται μάλιστα να υποστήριξε ότι:

«Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου. Όταν δανείζουμε, δανείζουμε σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία.

Η Ελλάδα είναι ο γενέθλιος τόπος των Γλυπτών του Παρθενώνα, η Αθήνα είναι η πόλη τους, η Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι ο φυσικός τους χώρος. Σύμφωνα με τη βασική αρχή της «ακεραιότητας», που επιβάλλει η Σύμβαση της Unesco του 1972, οφείλεται η επανένωση και αποκατάστασή του ακρωτηριασμένου μνημείου.

Ωστόσο είναι στο χέρι της βρετανικής κυβέρνησης να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς ο διορισμός των 15 από τους 25 επιτρόπους του βρετανικού μουσείου, γίνεται από αυτήν. Η βρετανική Βουλή έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει σχετικά. Υπέρ της επανένωσης των γλυπτών τάσσεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία του βρετανικού λαού.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Νόρα Μολυβιάτη

Μοιράσου το άρθρο: