Τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης των αστυνομικών

Σημαντικά και αισιόδοξα χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της διετούς λειτουργίας της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης και συμβουλευτικής ενημέρωσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. από τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αναλύσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους αρμόδιους αξιωματικούς, σε ειδική εκδήλωση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα- Σιδηροπούλου και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του γενικού γραμματέα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού και του καθηγητή ψυχιατρικής Γεώργιου Μ. Παπαγεωργίου, διευθυντή του ΕΣΥ και επιστημονικού και διοικητικού υπεύθυνου του ΚΚΨΥ Παγκρατίου και του ΓΝΑ Ευαγγελισμού, καθώς και της ηγεσίας του Σώματος και ανώτατων αξιωματικών.

Ένα βασικό στοιχείο -που εν μέρει αποδίδεται στη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης- είναι ότι μέσα στο 2018 δεν υπήρξε καμία αυτοκτονία.

Από τις παράλληλες δράσεις της ψυχιατρικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, έχουν ήδη εξεταστεί περίπου 30.000 αστυνομικοί. Σε περίπου 700 από αυτούς αφαιρέθηκε ο οπλισμός για ψυχολογικούς λόγους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς που κάνει η υπηρεσία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης, όπως είπε ο ψυχίατρος της αστυνομίας και ο άνθρωπος που κατευθύνει αυτή την προσπάθεια, αστυνομικός διευθυντής Μανόλης Κουφάκης, είναι ότι από μια τηλεφωνική επικοινωνία απετράπη η αυτοκτονία αστυνομικού στη Λάρισα, ο οποίος εντοπίστηκε από το τηλέφωνό του, καθώς οι επικοινωνίες για βοήθεια είναι ανώνυμες. Του αφαιρέθηκε το όπλο και αυτή την ώρα βρίσκεται σε θεραπεία, προκειμένου να επιστρέψει ξανά στην υπηρεσία του με άλλα καθήκοντα.

Τόσο η κυρία Γεροβασίλη, όσο και η κυρία Παπακώστα, εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους πρώτα από όλους στον γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος πήρε πάνω του όλο το πρόγραμμα και φρόντισε για την υλοποίησή του, καθώς και σε όλο το προσωπικό που εργάζεται στη συγκεκριμένη υπηρεσία για το έργο που έχει επιτελέσει στα δύο αυτά χρόνια.

Επίσης, δεσμεύτηκαν ότι θα επεκτείνουν την προσπάθεια και με άλλες δράσεις για την υγεία του προσωπικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κουφάκης, από την ημέρα έναρξης του προγράμματος της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης, η οποία έχει στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχιάτρους και ψυχολόγους), τον Μάρτιο του 2017, η υπηρεσία έχει ασχοληθεί συνολικά μέχρι σήμερα με περίπου 1.700 περιστατικά.

Αναλυτικά έγιναν 711 τηλεφωνήματα το 2017, από αστυνομικούς που ήθελαν να ζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη, 833 το 2018 (συνολικά 1.544) και περίπου 160 το πρώτο δίμηνο του 2019.

Από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια, η συντριπτική πλειοψηφία είναι εν ενεργεία αστυνομικοί και ένας πολύ μικρός αριθμός είναι συνταξιούχοι. Τα πρωτεία από αυτούς που ζητούν βοήθεια είναι γυναίκες. Ειδικότερα, από τους 1.544 το 2017 και 2018, οι 831 ήταν γυναίκες, 542 ήταν άνδρες και 171 τηλεφώνησαν και δεν μίλησαν.

«Οι γυναίκες είναι αυτές που προστατεύουν τη ζωή και την οικογένεια, γι’ αυτό και θέλουν περισσότερο να βοηθηθούν, ενώ οι περισσότεροι που αυτοκτονούν είναι άνδρες, οι οποίοι δεν μιλούν», είπε ο κ Κουφάκης.

Τα προβλήματα κατά σειρά για τα οποία ζητούν βοήθεια είναι: Οικογενειακά, άγχος, πένθος, ερωτικά ζητήματα και τελευταία έρχονται τα επαγγελματικά.

Όπως τόνισε ο κ. Κουφάκης τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε 67 αυτοκτονίες αστυνομικών, ενώ από το 2007, που αρχίζει σιγά σιγά η κρίση στη χώρα μας, οι αυτοκτονίες έφτασαν τις 44.

Τα προβλήματα που απασχολούν τους αστυνομικούς είναι κυρίως οικογενειακά, αλκοόλ και τελευταία όσα σχετίζονται με την υπηρεσιακή κατάσταση.

Τα ψυχικά νοσήματα, σύμφωνα με τον κ. Κουφάκη, είναι μια κατηγορία στο θέμα της υγείας, γι’αυτό υπολογίζεται ότι το 2050 ότι το άγχος θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

«Η Ελληνική Αστυνομία επιτελεί αποτελεσματικά ένα βαρύ και δύσκολο έργο μέσα σε σύνθετες και πολύπλοκες συνθήκες. Και πως όποιος επιχειρεί να μειώσει ή να υποτιμήσει το έργο αυτό και σφάλει και αδικεί. Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να ξέρουν ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειές τους, και πως εμείς, η πολιτική ηγεσία, θα κάνουμε το μέγιστο δυνατόν να τους ενισχύσουμε και να τους συνδράμουμε από κάθε άποψη», δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις το οργανωμένο έγκλημα, τη μικροπαραβατικότητα, τις συλλογικότητες και όσους κάθε Σαββατοκύριακο κάνουν ασκήσεις με εκρηκτικά πάνω στα σώματα των αστυνομικών και των ένστολων μας», ανέφερε η Κατερίνα Παπακώστα.

Τέλος, ο άνθρωπος που ξεκίνησε και «έτρεξε» αυτό το πρόγραμμα, υλοποιώντας ένα αίτημα της υγειονομικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, ο γ.γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι στήριξαν αυτό το εγχείρημα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η αποστολή της Ελληνίδας και του Έλληνα αστυνομικού γι’ αυτή την πολιτική ηγεσία είναι πρωτίστως κοινωνική προσφορά. Όλες οι προσπάθειες που γίνονται έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα μέσα για να την εκπλήρωση αυτής της αποστολής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος