Η μαφία του φαρμάκου: Απολογίες και αποκαλύψεις (video)

Γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί εμπορευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, εμπλέκονται στο κύκλωμα που έκλεβε και διακινούσε πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα και άλλα σκευάσματα. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των πέντε από τους εννέα εκ των είκοσι ενός συλληφθέντων. Οι υπόλοιποι θα απολογηθούν αύριο. Η σπείρα δρούσε από το 2013 και διακινούσε τα φάρμακα με παράνομες συνταγές και πλαστά έγγραφα. Υπολογίζεται ότι ο τζίρος τους άγγιξε τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Την πλήρη δράση του οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης ακριβών φαρμάκων στο εξωτερικό προσπαθούν να φωτίσουν οι έρευνες των δικαστικών αρχών και της Οικονομικής Αστυνομίας. Την ώρα που οι 21 συλληφθέντες δίνουν εξηγήσεις στον ανακριτή , έρχονται στο φώς λεπτομέρειες για την εγκληματική οργάνωση και τις επικίνδυνες για τους ασθενείς , τακτικές που ακολουθούσε στην προσπάθειά της να υπεξαιρέσει αντικαρκινικά φάρμακα από νοσοκομεία.

Η απάτη, ξεκίνησε όταν οι τοπικές αρχές ανακάλυψαν σε φαρμακαποθήκη του 70χρονου φερόμενου εγκεφάλου της οργάνωσης, στη Γερμανία , φάρμακα που προέρχονταν από ελληνικά νοσοκομεία
Σύμφωνα με τη δικογραφία:

Αρχηγός του κυκλώματος
Ο κατηγορούμενος είναι αρχηγικό μέλος της οργάνωσης. Επικοινωνεί άμεσα και δίνει εντολές και οδηγίες για τη δράση της οργάνωσης, για τη σύνταξη των προσφορών με τα φάρμακα προς το εξωτερικό και για την έκδοση των εικονικών τιμολογίων. Καθορίζει τις τιμές «αγοράς» αυτών και συνεπώς τα ποσοστά κέρδους κάθε μέλους. Τα μέλη του κυκλώματος δωροδοκούσαν υπαλλήλους στο αεροδρόμιο για να μην ελέγχονται τα δέματα με τα φάρμακα.

Πώς γινόταν η μεταφορά
Η εξαγωγή των φαρμάκων από τη χώρα πραγματοποιείται είτε από τον 70χρονο Αιγύπτιο με τις αποσκευές του από το αεροδρόμιο είτε με τη χρήση έτερων μελών που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο μέσω εταιριών ταχυμεταφορών για να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά τους στο εξωτερικό φαίνεται ότι δωροδοκούσαν και κάποιον υπάλληλο του αεροδρομίου χωρίς έλεγχο.

Η μία από τις 2 νοσηλεύτριες Δημόσιου νοσοκομείου που συνελήφθησαν, στον ανακριτή αρνήθηκε τις κατηγορίες που τις αποδίδονται.

Απολογία νοσηλεύτριας
Από την ετήσια και τη μηνιαία απογραφή του φαρμακείου και της μονάδας δεν έχει προκύψει ποτέ το παραμικρό έλλειμμα. Μια άποψη που υποστηρίχθηκε ότι δίδονταν μειωμένες δόσεις σε ασθενείς αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και δεν συνέβη ποτέ διότι έχει επιπτώσεις στη θεραπεία.

Τα κέρδη του κυκλώματος μόνο για την περίοδο 2013-16 υπολογίζονται σε 25 εκατ ευρω. Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει ακόμη 9 γιατροί, φαρμακοποιοί, υπευθυνοι φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ και άλλα νοσοκομεία. Από την μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι φάρμακα που διακίνησε η οργάνωση είχαν συνταγογραφηθεί σε 11 εικονικούς – ασθενείς στην Αθήνα, την Αχαΐα και τη Ρόδο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος είπε στην ΕΡΤ ότι “η εκτίμηση τόσο της οικονομικής αστυνομίας όσο και του εθνικού οργανισμού φαρμάκων που υπήρξε άψογη συνεργασία, είναι ότι θα μεγαλώσει ο αριθμός”.

Ήδη σε βάρος 3 εμπλεκομένων οι δικαστικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης και καταζητούνται.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Νίκος Κουντούρης

Σχετική είδηση: Οι πρώτες απολογίες για την παράνομη διακίνηση αντικαρκινικών (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος