Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ως εκ τούτου θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε και να επεξεργαζόμαστε αυτή τη δυναμική της καθώς μπορεί να μας ανοίξει μία επόμενη πύλη για νέες μορφές και νέους δρόμους της γλώσσας υποστηρίζει η κα. Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Fellow of Comparative Cultural Studies CHS – GR, Harvard University και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια Θερινού Πανεπιστημίου.

Παρουσιάζοντας το 4ο Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» με θέμα «Το λάθος στη γλώσσα και στην επικοινωνία» η κα. Τσιτσανούδη σημείωσε ότι η γλώσσα και η επικοινωνία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες όπως και με τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, η κα. Τσιτσανούδη επεσήμανε ότι φέτος το Θερινό Πανεπιστήμιο θα επικεντρωθεί στις εξής ενότητες: Γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη. Η Επιστήμη της Γλωσσολογίας απέναντι στο λάθος, η ορθογραφία ως φορέας γλωσσικής μνήμης, τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής, τα λάθη του σήμερα «κανόνες» του αύριο; Τα συνήθη λάθη στην πολιτική επικοινωνία και η επίδρασή τους σε πολυσχιδή ακροατήρια, δημοσιογραφικός λόγος και γλωσσικά/ορθογραφικά λάθη. Η επίδραση των ΜΜΕ στη γλώσσα των αποδεκτών. Η παιδευτική λειτουργία του δημοσιογραφικού λόγου. Η περίπτωση των fake news. Η έννοια του λάθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η δυναμική και η προσφορά του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας. Το πρόγραμμα, στο οποίο θα διδάξουν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι Καθηγητές Γλωσσολογίας αλλά και άλλων συγγενών γνωστικών αντικειμένων, προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής, καθώς και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: