«Το σήμα κινδύνου» της Europol για την «εξαφάνιση 10.000 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από τη Συρία», υπενθυμίζει, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ανήμερα της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την προστασία ανηλίκων από την σεξουαλική βία και εκμετάλλευση.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης Στέλιος Περράκης, συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση κρατών μελών, με πρωτοβουλία της Ανδόρας, του Λουξεμβούργου, του Μονακό και της Σλοβενίας, για την προστασία του μεγάλου αριθμού και ευάλωτων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών.

Εδώ και ένα χρόνο το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» ενάντια στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών, η οποία παραμένει «πραγματικότητα ντροπής» για όλες τις κοινωνίες.

Σε ανοικτή επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βρίσκονται «επιζήσαντες» της σεξουαλικής βίας ανηλίκων, από την Αυστραλία, μέχρι την Κένυα, αναρτώντας στο Twitter μηνύματα θάρρους όπως ότι «ο φόβος για στίγμα δεν δικαιολογεί τη σιωπή» αλλά και ενθαρρυντικά λόγια όπως «ότι η πληγή επουλώνεται».

Το μοναδικό νομικά δεσμευτικό κείμενο για την ποινικοποίηση όλων των μορφών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, της Σύμβασης Lanzarote, δεν αρκεί επισημαίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης καλώντας γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, ΜΚΟ, τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές να μην αποφύγουν το πρόβλημα, αλλά να το «φέρουν στο φως».

Για την ενημέρωση των πολιτών το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.coe.int/EndChildSexAbuseDay με υλικό ευαισθητοποίησης και κατάλογο με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία η «Ανεξάρτητη Έρευνα», για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, καταρρέει, σύμφωνα με το BBC καθώς από τη διαδικασία αποχώρησε η πλειοψηφία των θυμάτων, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για «παράσταση τσίρκου».
Από το 2014, για την έρευνα έχουν δαπανηθεί 14.7 εκατομμύρια λίρες, ενώ φήμες δωροδοκίας οδήγησαν σε παραίτηση δικηγόρους αλλά και τρεις δικαστές.

ΠΗΓΗ: EU COUNCIL,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: