Ευθύνες για την απόδραση της κατηγορούμενης στην υπόθεση της Energra, η οποία εξαφανίστηκε κόβοντας το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, θα αναζητήσει ο εισαγγελέας. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ότι η ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι θα συνεχιστεί

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνη Λιόγα, θα δινεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, με σκοπό να εξακριβωθούν οι συνθήκες παραβίασης της ηλεκτρονικής επιτήρησης από τη 43χρονη κατηγορουμένη.

Στην παραγγελία του προς τον εισαγγελέα Εφετών, Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ανέλαβε να ερευνήσει την πρώτη απόδραση με βραχιολάκι, ο κ. Λιόγας ζητά να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ευθύνες σε αστυνομικούς, λόγω ενδεχόμενης ολιγωρίας για τον εντοπισμό της γυναίκας.

Επίσης, ζητά να διακριβωθεί αν προκύπτουν ευθύνες από παραλείψεις της εταιρίας που, ως τεχνολογικός πάροχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι υπεύθυνη για την όλη λειτουργία του συστήματος.

Η εταιρία, με ανακοίνωσή της, τονίζει πως τήρησε όλες τις διαδικασίες με τις εμπλεκόμενες Αρχές, ενημερώνοντας αμέσως και διαρκώς για τις κινήσεις της υπόδικης γυναίκας μέχρι της στιγμής που έλαβε σήμα αποκοπής του ιμάντα του «βραχιολιού«, το οποίο και εντόπισε και περισυνέλλεξε στη συνέχεια.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Τα εναλλακτικά μέτρα της κράτησης, που υιοθετούνται διεθνώς ως προτεραιότητα της αντεγκληματικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Όπως, επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, η επιτηρούμενη, υπόδικη για οικονομικά εγκλήματα, απομακρύνθηκε από το σπίτι της και στη συνέχεια έσπασε και πέταξε τη φορητή συσκευή ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και η αναζήτησή της συνεχίζεται. Το περιστατικό εξετάζεται λεπτομερώς προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αστοχίες και να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις.

Η ηλεκτρονική επιτήρηση -αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης- σε κατ’ οίκον περιορισμό ή εκπαιδευτική άδεια, έχει συνολικά εφαρμοστεί σε 11 άτομα, χωρίς καμιά παραβίαση των όρων της μέχρι προχθές.

Τέλος, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση ότι το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζεται στην διαρκή παρακολούθηση, αλλά και την εμπιστοσύνη των επιτηρουμένων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: