Στα 400 δις. Δολάρια έφτασε το 2017 το κόστος από τις φυσικές καταστροφές και μάλιστα σε μία χρονιά που δεν διακρίνεται από τόσο τραγικά γεγονότα όπως βίωσε η ανθρωπότητα προηγούμενες χρονιές επεσήμανε ο κ. Κώστας Συνολάκης Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών της Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείο Κρήτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε ότι θεωρείται δεδομένο πλέον το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει φυσικές καταστροφές. Ως εκ τούτου θα πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας καταρτίζοντας σχέδια που να στηρίζονται στα χειρότερα δυνατά σενάρια (worst case scenario) καθώς λόγω των νέων συνθηκών είναι πολύ πιθανότερο να αντιμετωπιστούν συνθήκες όπου θα συντρέχουν ταυτόχρονα πολλά και διαφορετικά ακραία γεγονότα.

Ο κ. Συνολάκης για τον λόγο αυτό μάλιστα υποστήριξε ότι πλέον οι ασκήσεις ετοιμότητας των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας θα πρέπει να αποτυγχάνουν ώστε πραγματικά να εντοπίζονται οι ακραίες πιθανότητες. Ως προς την Ελλάδα για παράδειγμα δήλωσε ότι η άνοδος της στάθμης του νερού που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή θα έχει ως επίπτωση την διάβρωση των καλών προσβάσιμων παραλιών της χώρας. Για να προληφθεί αυτή η συνέπεια θα πρέπει να γίνουν έργα αναπλήρωσης άμμου από τα βαθιά όπως συμβαίνει στην Καλιφόρνια και την Αυστραλία καθώς μία υγιής παραλία μπορεί να λειτουργήσει ως προφυλακτήρας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο: