Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα κλεπταποδόχων και λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκε από τις αρχές. Η ΕΡΤ φέρνει στο φως βίντεο από τη δράση του κυκλώματος που έφτανε μέχρι την Τουρκία.

Βίντεο ντοκουμέντα από την δράση των δύο συμμοριών που δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο χρυσού. Στα αποκλειστικά πλάνα της ΕΡΤ βλέπουμε Κινέζο επιχειρηματία να μεταφέρει μέσα σε τσάντα 100.000 ευρώ στον Τούρκο λαθρέμπορο χρυσού στο στρατηγείο του στην οδό Αριστείδου στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτή η συναλλαγή ήταν στο πλαίσιο μιας άτυπης συνεργασίας που είχαν Κινέζοι επιχειρηματίες με το κύκλωμα για να ξεπλένουν το μαύρο χρήμα.

Στο άλλο βίντεο βλέπουμε το επιχειρησιακό αυτοκίνητο της σπείρας του Τούρκου αρχηγού. Εκεί γίνεται η παράδοση του χρυσού σε Τούρκο υπήκοο, οδηγό λεωφορείου, ο οποίος με τουριστικό λεωφορείο μετέφερε τις πλάκες χρυσού στην Κωνσταντινούπολη.

Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν τον αποκαλούσαν «καμπούρη» γιατί από τις πολλές μεταφορές και το βάρος του χρυσού, καθώς με γάντζους κρεμούσε τις ράβδους στο εσωτερικό των ρούχων στα ρούχα του, έγερνε ελαφρώς μπροστά.

Τα αρχηγικά στελέχη των δύο κυκλωμάτων τού έδιναν 100 ευρώ για κάθε κιλό χρυσού που μετέφερε στην Τουρκία. Μάλιστα υπάρχει φωτογραφία με τον Τούρκο αρχηγό να παραλαμβάνει δεσμίδες με χρήματα μέσα σε τσάντα από συνεργό του μετά την πώληση του χρυσού στην Τουρκία. Η παράνομη δοσοληψία κοντά στα ΚΤΕΛ Κηφισού.

Οι κατηγορούμενοι είχαν βρει έναν ευφάνταστο τρόπο να μεταφέρουν το «βρώμικο χρήμα» από την Τουρκία πίσω στην Ελλάδα. Η ζημιά του Δημοσίου είναι ανυπολόγιστη αλλά σίγουρα εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Η δράση των δύο ομάδων φαίνεται ότι υπερβαίνει τα δύο χρόνια και η ημερήσια διακίνηση χρημάτων υπολογίζεται σε τουλάχιστον 400 χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, μόνο για τη λειτουργία των 88 καταστημάτων του γνωστού ενεχυροδανειστή, καθημερινά διέθεταν ποσό άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση μετέτρεπε κοσμήματα σε πλάκες χρυσού και τις διοχέτευε παράνομα στην Τουρκία, είτε μέσω του τελωνείου του αεροδρομίου, είτε μέσω της λεωφορειακής γραμμής Αθήνα-Κωνσταντινούπολη.

Οι 63 συλλήψεις είναι μόνο η αρχή, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος. Πρόσθεσε ότι αναζητούνται άλλα 22 άτομα ενώ έχουν ταυτοποιηθεί μεταξύ των συλληφθέντων οι αρχηγοί των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Εν τω μεταξύ, την υπεράσπιση του γνωστού ενεχυροδανειστή που εμπλέκεται στην υπόθεση ανέλαβε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας ο οποίος δήλωσε ότι οι εξαγωγές του χρυσού γίνονταν νόμιμα.

Τα νεώτερα

Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε την εμπλοκή ακόμη 22 ατόμων, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται. Πρόκειται κυρίως για άτομα με βοηθητικούς ρόλους στις δυο εγκληματικές οργανώσεις.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου κατά την πολύμηνη έρευνα τους είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο δράσης των λαθρεμπόρων και τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Ετσι πέρα από το ότι χρησιμοποιούσαν Κινέζους χονδρέμπορους ρούχων, μέλη της  οργάνωσης –όπως περιγράφεται στη δικογραφία–αγόραζαν κερδισμένα δελτία ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ από πρακτορείο στη Νέα Ιωνία και την οδό Πειραιώς, ώστε να τα καταθέσουν στην εφορία και να φαίνεται ότι έχουν έσοδα. Αλλά μέλη του κυκλώματος ενδιαφέρθηκαν να αγοράσουν ξενοδοχείο στο Σύνταγμα και πολυτελή κατοικία στη Μύκονο. Ένα άλλο μέλος αγόρασε πολυτελές αυτοκίνητο αξίας 70.000 ευρώ.

Στη μια από τις 2 οργανώσεις, που λειτουργούσε σε οικογενειακό επίπεδο, οι αστυνομικοί βρήκαν φασματογράφο, όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της καθαρότητας πολύτιμων μετάλλων,  στο λογισμικό του οποίου είχαν κάνει παρέμβαση ώστε να  «κλέβει» βαθμούς καθαρότητας, κάτι που μεταφράζεται σε κέρδη εως και 700 ευρώ για κάθε κιλό  χρυσού, φυσικά προς όφελος της οργάνωσης.

Οι αρχηγοί των οργανώσεων δεν επέλεγαν τυχαία τα μέλη. Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί. Ένα μέλος επελέγη γιατί ενώ είχε συλληφθεί για την υπόθεση της «συμμορίας των Ρομά» που εξάρθρωσε πάλι η Ασφάλεια Αμαρουσίου , είχε κρατήσει κλειστό το στόμα του, ενώ γνώριζε πολεμικές τέχνες  και άρα θεωρούσαν ότι μπορούσε να μεταφέρει χωρίς απρόοπτα χρυσό ή χρήματα

Για την εμπλοκή του αστυνομικού της υπηρεσίας Προστασίας Επισήμων, ο οποίος συνελήφθη,  προκύπτει από τη δικογραφία ότι είχε απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες με το γνωστό ενεχυροδανειστή που συνελήφθη. Τον ενημέρωσε ότι στις 25 Οκτωβρίου είχε ματαιωθεί επιχείρηση της Ασφάλειας για την εξάρθρωση του κυκλώματος και τον διαβεβαίωνε ότι θα μάθαινε περισσότερα για τις μετέπειτα ενέργειες των αστυνομικών και θα τον κρατούσε ενήμερο.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ντίνα Τσουκαλά, Νίκος Κουντούρης

Μοιράσου το άρθρο: