Αλλοιώσεις μυοκαρδίου που προκλήθηκαν από τα τραύματα που έφερε ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν η αιτία του θανάτου του 33χρονου, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές Νίκο Καλογρηά και Σουλτάνα Μαριαννού, που μελέτησαν τα αποτελέσματα της νεκροτομής, των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων. Οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν καθαρές. Το πόρισμα διαβιβάστηκε στην Ασφάλεια Αθηνών και στη συνέχεια στον αρμόδιο ανακριτή, ο οποίος και θα αξιολογήσει την ιατροδικαστική έκθεση και θα αποφασίσει για την τύχη των δύο κατηγορουμένων που χτύπησαν τον 33χρονο ακτιβιστή.

Το δεκασέλιδο πόρισμα αναφέρει ότι 33χρονος ακτιβιστής έπαθε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου από τα πολλαπλά τραύματα στο σώμα του που προκάλεσαν έντονη διέγερση στον οργανισμό του, με αποτέλεσμα τον θάνατο του.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις του 33χρονου ήταν καθαρές και δεν εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες στον οργανισμό του, όπως και οι ιστολογικές που έδειξαν ότι δεν αντιμετώπιζε παθολογικά προβλήματα ικανά να του προκαλέσουν τον θάνατο.

Σημειώνεται ότι κατά τη νεκροτομή βρέθηκαν πολλαπλά τραύματα στο σώμα από τέμνον όργανο (γυαλιά) που δεν ήταν θανατηφόρα καθώς και χτυπήματα από χέρια και πόδια και πρόσκρουση στο έδαφος ή άλλο σταθερό αντικείμενο.

Το πόρισμα των ιατροδικαστών σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος <a href=»http://www.ert.gr/featured/d-tzanakopoylos-ola-ta-thetika-metra-tsipra-sto-neo-proypologismo-dialogos-me-tin-ekklisia-video/» rel=»noopener» target=»_blank»>Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «κατέρρευσε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα την οποία καλλιεργούσαν διάφορες αντιδραστικές, ακροδεξιές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί και θα προχωρήσει τάχιστα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί.

H υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη χαρακτηρίζει το πόρισμα των ιατροδικαστών ως κρίσιμο στοιχείο προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως στη διαλεύκανση του τραγικού θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Όλγα Γεροβασίλη, το επιστημονικό πόρισμα των ιατροδικαστών δίνει τις πρώτες ηχηρές απαντήσεις, τόσο στην καχυποψία περί συγκάλυψης, όσο και στη μισαλλοδοξία και στην προσπάθεια διαπόμπευσης ενός ανθρώπου που δεν ζει πια.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: